Svake godine, 21. lipnja obilježava se Svjetski dan glazbe, a ove godine obilježit će ga i grad Đakovo koncertom Hrvatskog komornog orkestra iz Zagreba. Koncert će se održati u đakovačkoj katedrali s početkom u 19:30 sati, a na programu će se naći djela: O. Respighi – Stari plesovi, G. Rossini – Koncert za čelo i orkestar, te F. B. Mendelsohn – Simfonija br. 10.
Hrvatski komorni orkestar u temeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne ansamble na izvođenje orkestralne literature, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva. Godine 1989. vodstvo orkestra preuzima japanski dirigent Kazushi Ono, koji uz djela iz razdoblja baroka i klasike, izvodi i djela 20. stoljeća, s naglaskom na hrvatske skladatelje. U sezoni 1995./96. šef dirigent postaje Pavle Dešpalj, koji je danas doživotni počasni šef dirigent HKO-a.

Neposredno pred početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, Hrvatski komorni orkestar gostovao je 1990. i 1991. godine u gradovima Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Dvoru na Uni, Pakracu, Gospiću, Lipiku izvodeći niz koncerata pod nazivom Koncerti mira i nade. Ovi nastupi u prepunim crkvama i pozornicama pučkih učilišta unosili su žiteljima gradova prije njihova ratnog egzodusa i stradanja radost i nadu da će Hrvatska prebroditi prijeteću ratnu zbilju koja se zlokobno nadvijala nad domovinom.

Treba istaknuti da je orkestar u svojih 25 godina ugostio više od 600 domaćih umjetnika – kako solista tako i dirigenata, te praizveo gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja. Orkestrom su ravnali eminentni dirigenti: Nikolai Alexeev, Johannes Wildner, Enrico Dindo, Berislav Klobučar, Milan Horvat, Igor Gjadrov, Gleb Nikitin, Alan Buribajev, Uroš Lajovic, Daniel Bortolosy, Michał Dworzynski, Lawrence Rene, Nicholas Milton, Milan Turković, Rudolf Klepač, Tibor Boganyi, Nikša Bareza, Saša Britvić, Vjekoslav Šutej, Ivan Repušić i drugi.

Hrvatski komorni orkestar nositelj je nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagrade Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i diplome Milka Trnina za doprinos hrvatskoj kulturi.

Izvor: Grad Đakovo
Fotografija: ilustracija