U subotu 11. rujna s početkom u 20:00 sati u župnoj crkvi svetoga Jakova u Gorjanima održat će se koncert Mihaela Paara (klarinet) i Katarine Javore (orgulje). Organizatori koncerta su Župa Svetoga Jakova, Općina Gorjani, Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovački kulturni krug.

Klarinetist Mihael Paar (Zagreb, 1980.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (J. Tonžetić), a magistrirao na salzburškom Mozarteumu (A. Brandhofer). Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je s velikim uspjehom debitirao uz orkestar Windstrings izvevši Weberov Concertino Op. 26. Od tada bilježi nastupe u važnim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama, na međunarodnim festivalima kao i solističke suradnje s orkestrima i ansamblima. Osnivač je i umjetnički voditelj Camerate Cantilly, klasičnog Harmonie ansambla koji glazbena kritika opisuje kao novu snagu na domaćoj glazbenoj sceni. Ostvario je zapažene nastupe na međunarodnim natjecanjima osvojivši 2. nagradu u Ohridu, 3. nagradu u Bariju i 4. nagradu u Padovi. Laureat je međunarodne Fondacije Solti, dobitnik nagrade grada Samobora, Diplome Milka Trnina te nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić. Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u cijelom rasponu repertoara, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi u kojoj se kao prvi hrvatski klarinetist profilira u tumača autentičnog teksta na basetnom klarinetu. Njegova integralna izvedba Mozartovog Kvinteta K581 kojom su otvorene 18. Svečanosti Pasionske baštine prva je takva izvedba u Hrvatskoj uopće. Zadnjih godina bilježi intenzivnu suradnju s hrvatskim skladateljima pa je tako u izdanju CANTUS-a objavljen njegov prvi nosač zvuka naslova ‘Premiere’. Popraćen nizom izvrsnih recenzija, Album je osvojio diskografsku nagradu Porin za najbolju skladbu klasične glazbe te nominaciju za najbolju izvedbu klasične glazbe. Kao skladatelj, Mihael Paar prisutan je najviše sa svojim skladbama za solo instrumente. Njegova Fantazija za klarinet i Balada za klavir postale su standardni repertoar u domaćoj literaturi, zabilježene su na nosačima zvuka i notnima izdanjima te recenzirane i nagrađivane u inozemstvu. Kao pedagog i predavač održao je niz majstorskih radionica, a neki od njegovih aranžmana i izvedbi uvršteni su u nastavne jedinice školskih udžbenika u RH. Za svoj pedagoški rad, primio je više priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije i Grada Samobora.

Katarina Javora (Zagreb, 1986.) je maturirala klavir u glazbenoj školi Blagoje Bersa (Zagreb) u klasi profesorice Renate Strojin Richter. Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu je diplomirala 2010. godine orgulje (profesorica Ljerka Očić), a 2013. godine čembalo (profesor Pavao Mašić, profesorica Višnja Mažuran). U ožujku 2013. godine je završila master studij orgulja (koncertni smjer) pri “Universität für Musik und darstellende Kunst” u Beču u razredu profesora Pier Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profesora Emanuela Schmelzera Ziringera. Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (prof. T. Jellema, M. Sander, N. Laube, H. Fagius, L. F. Tagliavini, Ph. Bossert, A. Zylberajch, J.B: Robin i mnogi drugi). Sudjelovala je na natjecanjima HDGPP 2009. godine (natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa), “Ferdo Livadić” u Samoboru 2010. godine, tribina “Darko Lukić” 2013. Godine, “Petr Eben” a dobitnica je nagrade fonda “Janka Šanjek”. Sudjelovala je u projektu (HR projekt) kao solist, koji je nagrađen posebnom rektorovom nagradom 2010./2011. u sklopu Bienalla Zagreb. Kao solist i u ansamblima nastupala je na raznim smotrama i festivalima kao što su: “Orguljski komorni susreti” u Petrinji, “Bienalle”, “Dani europske baštine” i “Dani židovske baštine” u Zagrebu, “Samoborske glazbene jeseni”, “Petar Nakić” na Rabu, “Mali festival čembala” u Sisku i Zagrebu, “Orgelkonzerte in Markuskirche”,“Laudes Organi” i “Hietzig” u Beču, te “Orgelkonzerten” u Ybbsu. Trenutno predaje glazbeno teoretske predmete u glazbenoj školi “Brkanović” u Zagrebu i orguljašica je u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.