[30.11.2023.-1.12.2023.] U Đakovu se 30. studenoga i 1. prosinca 2023. održava prva međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Kontinentalna Hrvatska: povijesni kontekst, aktualnosti i perspektive u budućnosti“ koja okuplja međunarodne znanstvenike, stručnjake i praktičare s jednim ciljem, a to je da svojim radovima, istraživanjima i temama doprinesu kvaliteti života u kontinentalnoj Hrvatskoj.

U Hotelu Đakovo u dva dana konferencije raspravljat će se o temama koje pokrivaju različita područja i aspekte života u kontinentalnoj Hrvatskoj, od ekonomskih, društvenih, demografskih i migracijskih pa sve do povijesnih, kulturnih, identitetskih i drugih elemenata koji utječu na razumijevanje svih pojava hrvatske unutrašnjosti.

Više o samoj konferenciji i značaju organiziranja ovakvoga skupa istaknuo je i sam organizator, dr. sc. Danijel Knežević: „Značaj je ove konferencije u tome što na sveobuhvatan način stavlja kontinentalnu Hrvatsku u fokus znanosti i struke u Republici Hrvatskoj, ali i šire, a Đakovo kao prepoznatljivo mjesto u kojemu bi se skup trebao tradicionalno organizirati. Povod je organiziranja ovakvoga znanstvenog skupa stvaranje dugoročne platforme za dijalog znanstvenika i praktičara različitih znanstvenih i stručnih područja okupljenih oko teme poboljšanja kvalitete života u kontinentalnoj Hrvatskoj, a uzimajući u obzir povijesni kontekst, aktualnosti i perspektive života u kontinentalnoj Hrvatskoj. Drago mi je da smo već u prvoj godini organiziranja konferencije dobili odaziv znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja te se radujem svim temama koje će biti predstavljene na skupu. A osim predstavljanja znanstveno-stručnih tema, u okvir skupa održat će se i poduzetnički panel, kao i izložba fotografija lokalnog fotografa, što daje dodatnu vrijednost skupu.“

Konferencija se održava u suorganizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka, Instituta za migracije i narodnosti, Instituta za turizam, Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Veleučilišta u Virovitici, Veleučilišta u Karlovcu, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Veleučilišta PAR i Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću te Turističke zajednice Grada Đakova.

Izvor|Foto: Danijel Knežević