U Osijeku se danas (7. studenoga 2022. godine) održava Konferencija o poljoprivredi pod nazivom “Znam što jedem – Perspektiva domaće proizvodnje hrane” koju su organizirali hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić i politička grupacija Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu. Kako je uvodno rečeno, cilj konferencije je iznijeti probleme u hrvatskoj poljoprivredi, stočarstvu, hortikulturi i veterini, razraditi strateška rješenja i ponuditi konkretne odgovore na aktualna pitanja, a temeljna ideja je progovoriti o skraćivanju opskrbnih lanaca od proizvođača prema potrošačima te istaknuti važnost lokalne proizvodnje hrane za hrvatsku poljoprivredu, gospodarstvo i kulturu.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog sabora, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Europske komisije, češke i slovenske delegacije iz Europskog parlamenta, ali i drugi znanstvenici, stručnjaci i poljoprivrednici, i to kroz dva panela; „Poljoprivredne strategije u Hrvatskoj i Europskoj uniji“ i „Konkretne mogućnosti i rješenja u proizvodnji hrane“.

– Konferencija je prigoda za komentiranje aktualne situacije vezano za hrvatsku poljoprivredu, hranu i sve što se proizvodi u Slavoniji, pri čemu moramo voditi računa i o energetskoj održivosti. Kvaliteta hrane treba biti na visokoj razini, a to Slavonija može pružiti svima koji traže ovakve proizvode. Resurse imamo, kao i potrebne dokumente i odluke, a sada je na nama da se osvijesti građene i osobito proizvođače da kapitalna stvar mora biti proizvodnja hrane i očuvanje energije, što ćemo staviti u fokus na ovoj konferenciji – rekao je zamjenik župana Josip Miletić. Zahvalio je sudionicima te poželio da zaključci Konferencije budu primijenjeni u praksi.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija