U organizaciji skopjanske udruge Hrvatska Slavonija, Grada Skopja, Doma kulture “Kočo Racin” te Državne Ergele Đakovo u makedonskoj će prijestolnici u prostorijama spomenutoga Doma kulture 14. studenog biti otvorena izložba fotografija Silvije Butković “Konji bili, konji vrani”. Posebno je zaslužno za dolazak izložbe ove đakovačke autorice u Skopje Veleposlanstvo RH u Makedoniji.

Prvi put postavljena u Centru za kulturu uoči prošlogodišnjih 51. Đakovačkih vezova, izložba na četrdesetak fotografija dočarava lipicance na Ivandvoru pod snježnim pokrivačem, u širini slavonske ravnice. Silvija je objektivom uhvatila i zaustavila njihovu bezbrižnost i razigranost na bjelini zimskoga saga, uronivši sve to u tišinu ivandvorske zime.

– Znam samo kako volim ovaj grad i ove ljude i da su mi oni motiv da radim i zaustavljam objektivom sve ono što je vrijedno zaustaviti… Od folklora i konja do ljudi zbog kojih grad diše, rekla je tada zadovoljno autorica, ne sluteći kako će godinu i pol kasnije “svoje” lipicance izložiti 600 kilometara dalje.

“Moj Canon i ja letimo na svečano otvorenje u Skopje s ponosom, kako bi ljepota konja lipicanaca Državne ergele Đakovo bila prezentirana u sjaju tradicije koja traje duže od 500 godina”, napisala je Silvija na svom Facebook profilu najavljujući gostovanje u slavenskoj zemlji s kojom je kulturni most, njegujući ćirilo-metodsku baštinu, uspostavio još biskup Strossmayer prije više 0d 150 godina, što je bila prva veza Đakova s Makedoncima.

Danijel Geošić