U subotu, 26. kolovoza 2023. godine u Županji se održao Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina (kategorija izvornog folklora), koji je po 30. jubilarni put organizirao Hrvatski sabor kulture kao krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizam u RH. Ovim programom Hrvatski sabor kulture pridružuje se obilježavanju 20. godišnjice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. 

Susret je okupio više od 400 folkloraša iz 12 kulturno-umjetničkih društava, koji su kroz scenski nastup imali priliku prikazati se kao čuvari narodne baštine svih krajeva Hrvatske.

Na otvorenoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, po drugi puta za redom, županjskoj publici predstavilo se 12 društava iz Dubrovačko-neretvanske, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Varaždinske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije.

Stručno povjerenstvo u sastavu dr.sc. Iva Niemčić, Duško Topić, prof. i Josip Forjan, prof. izabralo je najreprezentativnija društva koja su se iskazala u svim elementima ocjenjivanja – odijevanje, ples, pjesma, sviranje te izabrali dobitnike Prve, Druge i Treće nagrade HSK-a u kategoriji izvornog folklora.

Kulturno-umjetnička društva su pravo sudjelovanja na 30. Susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 12. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do srpnja okupile 143 folklorne skupine; 4300 folklornih amatera diljem Hrvatske. Među njima je i Smotra folklora Đakovštine, ujedno i kvalifikacijska smotra folklora za Đakovačke vezove koja se održala u svibnju u Centru za kulturu Đakovo. Organizatori, SAKUD Đakovštine i Folklorni odbor Đakovačkih vezova, za 30. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina preporučili su KUD „Lipa“ iz Semeljaca, no društvo zbog ranije preuzetih obveza nije moglo sudjelovati na Susretu. Stoga je Folklorni odbor Đakovačkih vezova u Županju kao predstavnike Đakovštine i Đakovačkih vezova uputio KUD „Vesela Šokadija“ iz Koritne koji je u potpunosti opravdao dano povjerenje osvojivši Drugu nagradu HSK-a na 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina (kategorija izvornog folklora). Korićani su se županjskoj publici predstavili pjesmama i plesovima istočne Đakovštine „Listaj se goro“ koje je za scenu priredio Josip Neralić. Osim Korićana, dobitnici nagrada HSK-a u kategoriji izvornog folklora su KUD „Lipovac“ Generalski Stol (Prva nagrada) i HKUD „Široka kula“ iz Široke Kule (Treća nagrada). Vrijedna je ovo nagrada, ali i priznanje ne samo Korićanima, nego i cijeloj Đakovštini u vremenima kada kulturno umjetnička društva oskudijevaju s brojem članstva.

Suorganizatori 30. Susreta folkloraša bili su Grad Županja, TZ Grada Županje, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i KUD “Tomislav” Županja.

Tekst: Ana-Marija Sarić
Foto: ustupljene fotografije