Mjera je namijenjena poljoprivrednicima koji imaju poteškoće s likvidnošću, a cilj je pružiti podršku da se pripreme za sjetvu i organiziraju proizvodnju u ovoj godini, navode iz Ministarstva.


Uspostavljena je i kreditna linija za pomoć poljoprivrednicima. Naime, kako su priopćili, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s HAMAG-BICRO uvodi zajmove za obrtna sredstva za poljoprivrednike. Mjera, kao još jedan od odgovora na novonastalu situaciju uzrokovanu širenjem COVID-19 virusa, namijenjena je poljoprivrednicima koji imaju poteškoće s likvidnošću, a cilj je pružiti podršku da se pripreme za sjetvu i organiziraju proizvodnju u ovoj godini.

“Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj jamči niže kamatne stope, duži poček i mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na dvije stranice, čime se značajno skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva te se omogućava jednostavnija i brža obrada”, naglašavaju.

Zajam se može realizirati u rasponu 1.000 – 25.000 eura, a sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja u sklopu Mjere Financijski instrumenti ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna.

“Prijave će početi ovoga tjedna, a s obzirom na situaciju u kojoj je kretanje svima ograničeno, prijava se može podnijeti i online putem. Više informacija nalazi se na poveznici, a odgovore na dodatna pitanja vezana uz zajam možete postaviti putem [email protected]”, zaključuje se u priopćenju.

O preostalim mjerama Ministarstva poljoprivrede za sprječavanje posljedica COVID-19 možete više pročitati ovdje.

Izvor: Agroklub