Kada je Gradsko vijeće 31. siječnja odobrilo novo kreditno zaduženje, kojim će se po daleko povoljnijim uvjetima reprogramirati kredit Grada Đakova od 17,9 milijuna kuna iz 2010. s još skoro pet godina otplate, bilo je jasno da postoji mogućnost promjene poslovne banke, uzme li se normalnom pojavom na novčanome tržištu da će banka koja ponudi najbolje uvjete kreditiranja često očekivati da joj klijent vrati povjerenje ugovaranjem transakcijskog računa. Novi je kredit od 8,8 milijuna kuna uz otplatu na 54 mjeseca Grad realizirao u Zagrebačkoj banci s kojom je potom krajem veljače ugovorio otvaranje poslovnog računa, o čemu je javnost obaviještena 14. ožujka na službenoj mrežnoj stranici.

Prije toga je Grad na adrese nekoliko banaka, uključujući i Privrednu kod koje je imao ranije otvoreni žiro račun, službenim putem pozvao na dostavu ponuda s uvjetima ugovaranja računa platnoga prometa, da bi se ponuda Zagrebačke banke među trima pristiglima javnim pozivom iskristalizirala kao najpovoljnija, pojasnio je gradonačelnikov zamjenik Antun Galić koji je prije mjesec i pol dana potpisao odluku o prijelazu u novu poslovnu banku. Dok bivši dugogodišnji gradonačelnik Zoran Vinković sve to karakterizira kao “kriminal na djelu”, Galić kaže da je čitav proces obavljen transparentno i podsjeća kako će se refinanciranjem nenamjenski potrošenoga “Vinkovićeva” kredita, za što je on sam platio 10.000, a Grad Đakovo 60.000 kuna kazne, uštedjeti pola milijuna kuna.

Antun Galić, gradonačelnikov zamjenik o djelovanju aktualne vlasti:
U godinu dana gradonačelnik Marin Mandarić primio je šest ministara Vlade RH, dok bi se u prošlosti ministar u Đakovu pojavljivao tek nakon organizacije prosvjeda i galame s prikolica, a gradonačelnik se tada “skrivao” ispod šokačke reklje.

U ovom trenutku u Gradu se sprema izvršenje proračuna za 70 posto većeg nego ikada u povijesti u komunalnu infrastrukturu, dječje vrtiće, gradsku imovinu, stipendije za učenike i studente, potpore kroz socijalni program, potpore u poljoprivredi, gospodarstvu, obrtništvu i sportu; prvi put zahvaljujući nepovratnim sredstvima fondova Europske unije, sredstvima ministarstava i Osječko-baranjske županije, piše zamjenik Galić na svom Facebook profilu, reagirajući na napise koji su se ovih dana pojavili u pojedinim medijima i na društvenim mrežama.

Danijel Geošić