Dana 3. lipnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo gost će biti književnik Kristian Novak.

Kristian Novak pisac je dvaju nagrađenih, cijenjenih i čitanih romana, “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši”, koji su dočekali kazališna uprizorenja, također nagrađena, cijenjena i gledana.

Novak potječe iz međimurske obitelji koja je radila u Njemačkoj. Otac je bio inženjer u Mercedes Benzu, a majka je radila u tvornici Salamander Bund. Osnovnu školu pohađa u Vrhovljanu, kamo se obitelj smjestila nakon očeve smrti. Gimnaziju polazi u Čakovcu. Pravni fakultet u Zagrebu upisuje 1997., no napušta ga kako bi mogao studirati humanistička područja. Iduće godine upisuje germanistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tijekom studija počinje raditi na svom prvom romanu o međimurskim studentima u Zagrebu. Roman pod naslovom “Obješeni” bit će objavljen 2005. godine u Čakovcu. Diplomirao je 2005. te ubrzo počeo raditi na Odsjeku za germanistiku. Doktorirao je 2011. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Filozofski fakultet u Rijeci prelazi 2012. U razdoblju od 1998. do 2009. reprezentativac je Hrvatske u karateu, osvajač više europskih i svjetskih medalja te stipendist i kategorizirani vrhunski sportaš HOO-a.

Pažnju kritike privukao je drugim romanom “Črna mati zemla” (2013.), koji je preveden na više stranih jezika. Glavna radnja prati mladog zagrebačkog pisca međimurskih korijena. U oba romana ukomponirao je međimursku kajkavicu. Novakov treći roman “Ciganin, ali najljepši” (2016.) osvojio je književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski kao najbolje prozno ostvarenje. Riječ je o romanu širokog zamaha, s okosnicom u lokalnom stanovništvu i Romima u Međimurju, ali i znatno širim spektrom društvenih pojava, biografija i kulturnih krugova kojima se bavi.

Ima elemente kriminalističkog žanra, a čitatelj saznaje priču preko četiri pripovjedača.

Autor je sociolingvističke studije “Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca” (2012). Mladenačka poezija mu je uvrštena u Antologiju međimurske mlade lirike (2011).

Vidimo se 3. lipnja, u 19.00 sati, u knjižnici Đakovo!

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo