U ponedjeljak 3. lipnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo održat će se književna večer s početkom u 19:00 sati. Gost večeri poznati je i nagrađivani autor Kristian Novak.

Kristian Novak poznati je hrvatski romanopisac i jezikoslovac. Dvostruki je dobitnik Književne nagrade Tportala za roman godine i to za romane „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“. Dobitnik je i Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski te Nagrade Fran Galović.

Rođen je 1979. godine u Njemačkoj, u međimurskoj obitelji koja je otišla ondje potražiti bolji život. Po povratku u Hrvatsku stekao je svoje obrazovanje, osnovnoškolsko i srednjoškolsko, a zatim diplomira germanistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu i doktorira, a zatim prelazi raditi na Filozofski fakultet u Rijeci.

Debitirao je romanom „Obješeni“ (2005), a proslavili su ga romani „Črna mati zemla“ (20013.) i Ciganin, ali najljepši“ (2017.).

Uz književni i lingvistički rad, Kristian je pronašao vremena i za bavljenje sportom na vrhunskoj razini pa je tako od 1998. do 2009. bio karate reprezentativac Hrvatske, osvajač više europskih i svjetskih medalja te stipendist i kategorizirani vrhunski sportaš HOO-a.

Knjige su mu odnijele brojne nagrade, ali i pokupile su brojne simpatije čitatelja (također i u đakovačkoj knjižnici) i upravo je zato Kristian Novak prepoznat kao pravi gost za ovu književnu večer. Kako biste nešto o svemu ovome čuli iz prve ruke, posjetite u ponedjeljak navečer Gradsku knjižnicu i čitaonicu Đakovo.

Igor Kretonić