Svečanom sjednicom, kojoj je prethodila sveta misa u đakovačkoj katedrali, Dobrovoljna vatrogasna udruga (DVU) Energa u subotu je proslavila 25. obljetnicu osnivanja i rada. Osim lokalnih vatrogasnih društava okupljenih u krovnoj Vatrogasnoj zajednici (VZ) Grada Đakova i VZ Đakovštine. Energinom su jubileju, održanom u dvorani Pralas, nazočili brojni gosti, među kojima posebno mjesto zauzimaju prijateljska društva iz bavarskih mjesta Magdelsdorfa, Wollaberga i Jandelsbrunna, Idrie i grada Ravne na Koroškem u Sloveniji, te Sinja i Makarske, s kojima su potpisane Povelje prijateljstva.

– DVU Energa osnovana je 15. ožujka 1994. Trenutačno broji 52 člana; 42 operativca i desetoricu u pričuvi. Međutim, u tih četvrt stoljeća djelovanja kroz društvo je prošlo 300-tinjak ljudi, navodi predsjednik Udruge Zlatko Kajmić. Energini članovi redovito sudjeluju na vatrogasnim natjecanjima, gdje su dosad osvojili brojne nagrade. Niz godina, dodaje Kajmić, svakoga ljeta pružali su podršku gasiteljima u priobalju, napose na makarskom terenu, u borbi protiv požara.

U sklopu svečanosti, kojoj su, uz gradonačelnika Đakova Marina Mandarića i zamjenika gradonačelnika Roberta Francema, prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanadera MIjo Brlečić, županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić i zamjenik predsjednika VZ Grada Đakova Dražen Išasegi, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Civilne zaštite, dodijeljene su prigodne nagrade i priznanja.

Odlikovanja i priznanja zaslužnim vatrogascima

Vatrogasno odlikovanje za međunarodnu suradnju HVZ-a dodijeljeno je Josipu Vidiću i Dragi Kučeju, Medalja vatrogasnoga veterana HVZ-a Vladi Rechneru i Vilku Adriću, koji je primio i posebnu Spomen-diplomu za 40 godina kontinuiranog rada u vatrogastvu. Diplomu za 20 godina vatrogastva Kajmić je uručio Franzu Schmidtu, Nijemcu hrvatskih korijena koji je pružio veliku pomoć u Energinom osnivanju i za vrijeme Domovinskog rata.

Brončnu vatrogasnu medalju VZ Grada Đakova u povodu 25. godišnjice Energinoga djelovanja primili su članovi: Tomislav Potnek, Vlado Rechner, Damir Topolavac, Vinko Vukadin i Alen Blažević, a Brončane su vatrogasne plamenice za hrabrost i požrtvovnost VZ Grada Đakova pripale: Tomislavu Kajmiću, Miroslavu Lasiću, Krešimiru Kajmiću, Krešimiru Čuriću te Petru Drmiću.

Danijel Geošić, foto: Studio Kelbas