Centar za kulturu, Gradska knjižnica, Strossmayerov park, dvorana Florentini, đakovački muzeji, sve su ovo mjesta u kojima se održavaju đakovačka društvena i kulturna događanja. No, od ovog ljeta fokus se stavlja na još jedno mjesto, secesijsku kuću Reichsmann na korzu.

Još sredinom prošle godine, kada su na dražbi prodavane nekretnine đakovačkog Pan-Trgoprometa u stečaju, počelo se govoriti kako je Grad Đakovo zainteresiran za kupnju secesijske kuće Reichsman na korzu. Priča se nedavno pokazala istinitom te se Grad upisao kao vlasnik ove zgrade.

U kući Reichsman odvijat će se niz događanja u sklopu ovogodišnjeg Đakovačkog ljeta, a prema najavi iz Grada, ona će se i u budućnosti koristiti kao mjesto održavanja kulturnih i društvenih događanja.

Prema mišljenju stručnjaka kuća posjeduje arhitektonsku vrijednost kao jedan od najkvalitetnijih primjera secesijske arhitekture Đakova. Svojom dekorativnom kvalitetom i razvedenošću arhitektonskih elemenata, što je posebno naglašeno različitim visinama i nagibima krovišta te istacima zidne mase pročelja, kuća bitno obogaćuje prostor glavne đakovačke ulice i doprinosi ambijentu raskošnih građanskih palača iz prve polovine 20.st. Dobra očuvanost gospodarskih objekata, skladišta i kuće omogućava da se ista građevina promatra kao zasebna cjelina, u kojoj se čitaju povijesni, sociološki i arhitektonski slojevi. 2008. godine klasificirana je kao zaštićeno kulturno dobro.

Vlasnik kuće bio je trgovac židovskog podrijetla, Reichsmann, koji ju je dao izgraditi 1916. godine na zgarištu. Osim nje, Reichsmann je u svome vlasništvu imao još nekoliko nekretnina na korzu. Većina obitelji Reichsmann stradala je u koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a o njihovom bogatstvu svjedoči jedan od najvećih spomenika na Đakovačkom groblju.

Igor Kretonić

Foto: Grad Đakovo