[30.11.2023.-2.12.2023.] KUD “Sklad” Đakovo, osnovano je 1863. godine i jedno je od najstarijih društava na teritoriju RH. 

Hrvatsko pjevačko društvo „Sklad“ dijete je sredine, koja se okupila oko biskupa Strossmayera.  Društvo je djelovalo u isto vrijeme kada su se ostvarivale najveće  Strossmayerove zamisli, a pogotovo njegovo najveće djelo- đakovačka katedrala. Kako se ova građevina dizala pred očima naših starih Đakovčana, tako se u njihovoj svijesti  i  dušama dizala hrvatska i katolička svijest, a kako  se  pri gradnji katedrale žbukom vezala opeka, tako se u duše i srca naših predaka vezale probuđenim patriotizmom u nacionalnom i kulturnom radu. Hrvatsko pjevačko društvo „Sklad“ jedan je od prvijenaca tog nastojanja. Prije „Sklada“ osnovano je 1858. godine Hrvatsko društvo „Zora“ iz Karlovca i 1862. godine društvo „Kolo“ iz Zagreba . Hrvatsko pjevačko  društvo „Sklad“  osnovano je 1863. Iz tih godina nije sačuvana arhivska građa, ali prva fotografija društva dovoljan je dokaz. Na njoj je pjesnik Luka Botić, a on je umro 22. kolovoza 1863. godine u Đakovu. Prema tome fotografija je snimljena prije tog datuma, pa je i društvo utemeljeno 1863. godine. Zamisao o takvom društvu potječe od mladih svećenika i kulturnih pregalaca Hinka Hladačeka, Vilima Korajca, Julija Leibalda-Ljubojevića i ravnatelja katedralnog zbora Ivana Trišlera.

U turbulentnom razdoblju, izmjenama država, vladara, političkih ideologija, naš „Sklad“ preživljava i dva Svjetska rata kao i Domovinski rat. Malo koje društvo se može pohvaliti opstankom u  takvo burnoj  prošlosti. Iz starih zapisnika i arhive vidimo da je rad društva često bio zabranjivan, a naši  preci su se snalazili na razne načine , mijenjali  ime društvu , uključivali se u rad drugih đakovačkih društava. Moto društva „Budimo pjesmom rodu svijest“ uvijek je bila primarna. Nikada nisu htjeli pjevati na stranom jeziku. Sve do dana današnjeg  Skladovci njeguju hrvatsku, slavonsku pjesmu i čuvaju od zaborava stare običaje, napjeve, kola ,crkvene i starogradske  pjesme i plesove. „Sklad“ je osnovan kao pjevačko društvo, no iz godine u godinu u društvu se osniva tamburaška i  dramska sekcija, novinarska sekcija,folklor, dječji folklor, mažoretkinje, jazz dance, ritmika, rok grupa Arbor, starogradske pjesme i plesovi i na kraju ŽPS “Skladovke”.

30. studenog 2023. godine u 17:00 je otvaranje izložbe u Kući Reichmann naziva KUD “SKlad” 160 godine, gdje će biti izložene fotografije od prvih dana do danas kroz sve gore navedene skupine.

2. prosinca 2023 godine u 18:00 u Centru za kulturu ćemo održati Godišnji – Slavljenički koncert, te će se tom prilikom predstaviti skupine koje i danas djeluju: Mažoretkinje, Ritmika, Jazz dancem, Folklor, Tamburaši i ŽPS Skladovke.

Izvor: KUD “Sklad”
Foto: Moje Đakovo