Mirko Ćurić održao je predavanje pod nazivom Kulturno djelovanje biskupa Josipa Juraja Strossmayera i na taj način predstavio Đakovo i Đakovštinu na Osmom Turističkom forumu kontinentalne Hrvatske.

„Kulturni turizam i perspektive razvoja  religijskog turizma u Hrvatskoj“ bila je tema Osmog Turističkog foruma kontinentalne Hrvatske. Skup se održao u Franjevačkom samostanu u Vukovaru. Ovaj spomenik nulte kategorije smješten iznad Dunava na jednom od najljepših mjesta u gradu, u potpunosti je uništen u Domovinskom ratu. Obnovom mu se vratio stari sjaj, a u tijeku je integracija njegove kulturne i povijesne baštine u turističku ponudu Vukovara.

Brojni stručnjaci održali su svoja predavanja na temu religijskog turizma u Hrvatskoj i složili su se da Hrvatska još uvijek nije prepoznata kao destinacija kulturnog i vjerskog turizma. Složili su se kako bi trebalo izraditi Strategiju razvoja ovog oblika turizma ili Akcijski plan. Posebno zbog sve većeg broja putnika koji odabiru vjerska putovanja i njihov broj u svijetu je velik i sve više raste.

 

Kulturno djelovanje biskupa Josipa Juraja Strossmayera

Veliko zanimanje okupljenih pobudilo je predavanje Mirka Ćurića, potpredsjednika Društva hrvatskih književnika i ravnatelja Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, pod nazivom: Kulturno djelovanje biskupa Josipa Juraja Strossmayera. Josip Juraj Strossmayer (1815.-1905.), doktor teologije i filozofije, đakovački biskup, hrvatski političar, najveći je mecena u hrvatskoj povijesti. Utemeljitelj je hrvatskog Sveučilišta, Akademije i Galerije starih majstora te zbirke koju je sakupio i darovao hrvatskom narodu. Pomagao je gradnju niza kulturnih i prosvjetnih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu. Financirao je brojne umjetnike, napose slikare i književnike. Snažno je utjecao na formiranje suvremene hrvatske kulture, ali i hrvatske nacije uopće. Njegov najznačajniji pothvat bila je gradnja đakovačke katedrale (1866.-1882.), koja nije samo jedna od najljepših katoličkih crkava na istoku Europe, već i svojevrstan kulturni pothvat, kojemu je teško naći ravna u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

 

Vjerski turizam može povećati turističke statistike

Sudionici skupa drugi su dan posjetili Muzej Vučedolske kulture, a o samom skupu više je rekla Sunčana Matić iz LUX promocije, agencije koja je ove godine uz HGK – Županijsku komoru Vukovar i TZ Vukovarsko-srijemske županije suorganizator Turističkog foruma:

„Iznimno mi je drago što smo u Vukovaru otvorili ovu temu s obzirom na veliki interes u svijetu za vjerski turizam. Eminentni stručnjaci, predstavnici turističkih zajednica i Ministarstava pokrovitelja, HGK, vjerskih zajednica, putničkih agencija i hotelskog sektora u dva dana predstavili su mogućnosti i perspektivu razvoja vjerskog turizma. Riječ je o iznimno važnoj temi koja može generirati povećanje turističkih statistika. Osobito razvoj malih sredina u kontinentalnom dijelu Hrvatske, koje još nisu prepoznate kao turističke destinacije, a imaju sve potencijale za razvoj ruralnog turizma.”

Igor Kretonić

Fotografije Borna Subota / Izvor TZ Vukovarsko-srijemske županije