U dvjema je đakovačkim župama proteklu godinu u usporedbi sa 2017. obilježio veći broj rođenih, više vjenčanja i manje umrlih, što su brojke koje unatoč negativnim demografskim trendovima ulijevaju blagi optimizam. U Župi je Svih svetih bilo 136 kršenja, u Župi Dobrog Pastira 42, što je 21 krštena beba više nego u prethodnoj godini. Rođeno je 86 dječaka i 92 djevojčice, a pokopano ukupno 175 osoba, za čak 35 manje u usporedbi s 210 preminulih u 2017. Broj rođenih (178) premašio je broj umrlih! No, u samo godinu dana napustilo nas je 16 časnih sestara.

Dok je u Župi Dobrog Pastira sakrament ženidbe lani sklopilo 18 parova, baš kao i 2017., u daleko je brojnijoj Župi Svih svetih pred katedralni oltar odlučilo stati 79 parova, 19 više nego u godini koja joj je prethodila!

Župne statistike govore o 175 prvopričesnika te 186 krizmanika. Svetih je pričesti u Župi Svih svetih, gdje je pomalo opala posjećenost svetih misa, podijeljeno više od 200.000, a u Župi Dobrog Pastira 35.000.

Mnogi su mladi u Đakovu još samo “na papiru”

Božićni je blagoslov obitelji i domova potvrdio da se, nažalost, i dalje povećava broj praznih kuća, prvenstveno zbog iseljavanja cijelih obitelji u inozemstvo. – Istina je da su se neke obitelji odselile, Bogu hvala, to ipak nije veliki broj, ali su u isto vrijeme i neki doselili iz centra grada ili okolnih sela i naselja. Puno veći problem nastat će kasnije: ne mali broj mladih je na studiju u drugim gradovima, dobar dio već pomalo i radi: Zagreb, more ili inozemstvo. Oni su, doduše, još prijavljeni ovdje u Đakovu, no pitanje je trenutka kada će promijeniti prebivalište i prijaviti se negdje drugdje, pa ovdje neće biti više ni “na papiru”, upozorava župnik Župe Dobrog Pastira Josip Ivešić.

Dodaje da je u njegovoj župi, zajedno s filijalom Pisak, proteklih dana blagoslovljeno 1.057 obitelji u kojima je oko 4.200 vjernika.

Danijel Geošić