Danas imućan poduzetnik i bivši vozač utrka Jochen Dauer prije 60 godina bio je dječak kojega su zanimali samo automobili. Kad je odrastao, počeo je raditi kao mesar jer je to bilo važno za njegovu obitelj, ali ubrzo je odlučio promijeniti svoj život, počeo se baviti autosportom i u 30-godišnjoj karijeri s čak 500 voženih utrka i sto pobjeda postao legenda. A legenda je gostovala jučer u Ekonomskoj školi u Đakovu u sklopu partnerskog projekta “Biti Bolji-Be Better” s časopisom Poduzetnik, gdje je pred prepunom školskom knjižnicom pričao mladim ekonomcima o svojem životnom, sportskom i poslovnom putu i uspjehu.

Dauer je kao vozač bio uspješan tijekom osamdesetih do ranih devedesetih sa svojim timom utrke Jochen Dauer Racing s Porsche 962C. Prvi je njegov uspjeh bio u dobi od 32 godine kada je s modelom Porche Dauer 962 na prestižnoj utrci Le Mans 1994. osvojio prvo i treće mjesto. Dauer 962 je bio najbrži cestovni automobil maksimalne brzine 404,6 km/h sve do 2003. godine, kada ga je prestigao Bugatti Veyron. Vozio je i Formulu 3, radio kao menadžer u kupoprodaji automobila i s turističkim automobilima, onda se okrenuo sportskim karoserijama i stvarao modele koji su bili traženi na svjetskom tržištu. Izradio je svoj auto na bazi Porschea, preselio utrke u Ameriku, kupio brend Bugatti i postao slavan. Tijekom sportske karijere sudjelovao u 500 utrka i ostvario 100 pobjeda.

– Uvijek morate imati viziju za ono što želite i hoćete raditi. Tek tada možete ići naprijed. Važno je i u padovima ne ostati dužan i opet krenuti od nule, biti uporan i nikada ne odustajati od onoga što voliš i želiš, poručio je Dauer učenicima koji su se fotografirali s legendom i “uzimali” autograme. Cilj je i ovoga u nizu gostovanja osoba koje su ostvarile velike uspjehe, prezentacijom njihove uspješne poslovne priče, motivirati učenike da razvijaju svoje poduzetničke potencijale, doznajemo od ravnateljice Ekonomske škole Snježane Marić.

Danijel Geošić