Folklorni odbor Đakovačkih vezova, ispred organizatora manifestacije Đakovački vezovi, Grada Đakova i Turističke zajednice grada Đakova, poziva Vas i Vašu djecu/učenike da i ove godine sudjelujete u likovnom natječaju povodom Malih vezova. Cilj inicijative je uključiti u vezovska događanja što veći broj djece s područja Grada Đakova i Đakovštine.

Tema ovogodišnjeg natječaja je TRADICIJSKO GRADITELJSTVO U ĐAKOVŠTINI.

Cilj ovoga likovnog natječaja je potaknuti učitelje i učenike na istraživanje slavonskih tradicijskih kuća te gospodarskih i drugih građevina unutar kuće i dvorišta (avlije, tarabe, ambara, ganjka, trijema, stare štale, štaglja, kokošinjca, bunara, đerma, vanjskih peći ili njihovi detalja: pročelja, zida, prozora, vrata…).

Cilj je slikarskim i crtačkim tehnikama oživjeti baštinu tradicijskih slavonskih kuća i dvorišta te osvijestiti njezinu prisutnost i vrijednost u našim svakodnevnim životima. Učenici će uočiti, istražiti i izraziti tok i karakter crta, gradbene crte, dinamiku toplih i hladnih boja, slikarske i crtačke teksture, ritam strukturnih crta, ritam oblika, ritam boja i ornament.

Neposrednim promatranjem takvih kuća ili fotografija, djeca će istražiti, otkriti vizualne i oblikovne odrednice slavonskih tradicijskih kuća i dvorišta, primjerice: gradbene crte na čardaku, štaglju; kontrast boja na zidu, crte po toku i karakteru na zidu, krovu; ritam i izmjenu stupova, prozora na ganjku; ornament (biljni, životinjski, geometrijski), i sl.

Kao motivacija mogu vam poslužiti fotografije, postojeće stare kuće u selima Đakovštine, a makete takvih kuća možete pronaći i u Muzeju Đakovštine u dijelu stalnoga postava koji je posvećen tradicijskom graditeljstvu.

Natječaj je otvoren do 14. lipnja 2019. godine, a prijaviti se mogu samo POJEDINAČNI radovi učenika osnovnih škola i vrtića s područja Grada Đakova i Đakovštine.

Natječaj će biti proveden u tri kategorije, prema uzrastu djece:

a) Vrtići i predškola

Tehnike: pastele (masne boje), vodene boje, tempere

b) Razredna nastava

Tehnike: pastele (masne boje), vodene boje, tuš i pero, tempere i kombinacije zadanih tehnika

c) Predmetna nastava

Tehnike: vodene boje, tuš i pero, tempere, kolaž papir i kombinacije zadanih tehnika

Propozicije natječaja su sljedeće:

  • Svaka škola i dječji vrtić samostalno organizira sudjelovanje djece i učenika u natječaju.
  • Na POLEĐINI likovnog rada (nikako na samom radu) potrebno je označiti naziv škole ili dječjeg vrtića, ime i prezime mentora, kontakt broj mentora, e- mail mentora, ime i prezime djeteta, razred ili skupinu.
  • Radove je potrebno dostaviti u Turističku zajednicu grada Đakova, najkasnije do 14. lipnja 2019. godine.
  • Odluku o najuspješnijim radovima donosi stručno povjerenstvo u sastavu: Dajana Karas, mag. educ. art., Marija Gačić, mag. ethnol., Maja Nikačević, dipl. uč.
  • Prijavitelji se obvezuju autorska prava prikazivanja ustupiti bez naknade. Radovi se ne vraćaju.
  • Najbolji radovi bit će nagrađeni, a svi radovi bit će izloženi na zajedničkoj izložbi o kojoj ćete biti pravovremeno obaviješteni.
  • Svako će dijete/učenik i njegov mentor dobiti zahvalnicu za sudjelovanje u natječaju.

Za sva dodatna pitanja vezana za literarni natječaj možete se javiti na e-poštu: [email protected] ili telefona: 091/979-33-31.

Likovni natječaj Malih vezova 2019. – Natječaj za najbolje likovne radove djece predškolske dobi i učenika osnovnih škola – PREUZMI DOKUMENT

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova