U vrlo svečanoj atmosferi i ozračju dugogodišnjeg prijateljstva Lions Club Đakovo je u subotu, 2. prosinca proslavio 30 godina postojanja i rada. U nazočnosti brojnih sadašnjih i bivših dužnosnika, gostiju i članova Lionsa, a ponajprije dragih prijatelja prisjetili su se njihovog puta na kojem su dodirnuli mnoge kojima je pomoć bila potrebna a ponekad i ključna.

„Započeli smo svoje djelovanje u okolnostima i području koje je puno više trebalo, nego je moglo dati i to je bio veliki izazov za savladati i taj nas je izazov izgradio kao Lionse. Nesebično i bezrezervno pomaganje potrebitima bio je naš credo postavljen u temeljima osnivanja našega kluba, a i dan danas nije izblijedio niti se potrošio. Trideset godina nekog djelovanja i nije tako lako sažeti  u nekoliko rečenica, a isto tako niti izdvojiti bitnije jer je na tom putu svaka sitnica i napor bio bitan. Ponekad i sami ne shvaćamo veličinu tih djela, jer iz naše perspektive se čine kao najnormalniji potezi, dok je za ljude koji su bili korisnici naših donacija to bilo nešto najveće i krucijalno u tim trenucima.“, poručuju iz Lions kluba.

Proslava je organizirana u dva dijela. Službeni i radni dio upriličen je u prostorijama Državne ergele za uzgoj lipicanskih konja, gdje su omogućili gostima kratko predavanje i razgledavanje. Nakon toga uslijedila je svečana sjednica.

Iz Lions Cluba istiću kako je veliki ponos vidjeti toliki broj prijatelja koji su ih došli pozdraviti. Naročito je zadovoljstvo bilo imati u društvu kuma osnivača PDG Antuna Tucaka, kao i doajene i PDG njihovog distrikta predvođene aktualnim Guvernerom Miloradom Stanićem i VDG Robertom Vulićem. Za njihov klub je velika čast da su imali puno PDG na proslavi. Darko Ćuvurija, Mladen Kajganić, Dražen Melčić, Nada Arbanas, Lahorka Vlahek Domac, Franjo Sinković, Šime Nevidal, njihov domaći Darko Angebrandt kao i mađarski PDG Zoltan Farkasz. Osim ovolikog broja najviših dužnosnika nazočni su bili i RC Vjeran Bogović, RC Tatjana Vukman kao i ZC Jelena Demetrović kao i GET koordinatorica Mirjana Čusek Slunjski ali i mnogi predstavnici klubova. Veliku im je čast i podršku izrazio svojim dolaskom i gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić.

U samom prisjećanju svega što su napravili poseban trenutak je bio izlazak charter članova njihovog kluba kojih je, na žalost, ostalo samo 4. Ivo Andraković, Darko Angebrandt, Marko Bagarić (sada član LC Osijek) i Branko Kind su jedini aktivni svjedoci osnivanja kluba. Na veliku žalost mnogi charteri nisu više s njima što su i popratili minutom šutnje i iskazivanjem velike počasti njima i njihovom radu.

Za tu priliku analize njihovog rada su izradili prezentaciju koju je vrlo uspješno, ali istovremeno i jako ležerno vodio njihov PDG Darko Angebrandt. Naročito su ponosni na njihove stožerne akcije koje se provode od samih početaka. Pečenje ribica na gradskom korzu (odnedavno i obnovljenom trgu) i nagrađivanje najstarije osobe kao i obitelji s najviše djece koje su objedinili u zajedničku akciju nazvanu prema njihovom prvom predsjedniku Zvonku Benašiću. Toliko donacija, koncerata, kampova, razmjena mladih, sporta i puno toga još je protkano u ovih 30 godina. Radili su toliko toga na lokalnoj, regionalnoj i distriktualnoj razini. Pokretali regionalne akcije, distriktualne i time dali veliki obol radu njihovog pokreta. Okvirnim analizama je izračunato da su svojim radom priskrbili oko 800.000,00 € pomoći koja se može iskazati novcem.

„Vraćam se na početak ovog osvrta. Zajednica u kojoj djelujemo je na našim počecima bila kompletna u potrebi i nije imala mogućnosti davati, a nije se znatno situacija promijenila ni do danas, ne može ponuditi nešto veliko. Mi Lionsi smo iz takve sredine izvukli svojim trudom, radom i zalaganjem sve ovo što je u konačnici na veliki ponos našem klubu ali i istoj toj zajednici jer mi smo dio nje. Na kraju ali nikako ne manje važno je za spomenuti i prijem nova 4 člana u našu zajednicu. Mladi i ambiciozni ljudi su tu da svojom energijom našem klubu daju novi zamah.“, poručuje Roland Kolarević iz Lions Cluba Đakovo.

Lions Club Đakovo, kao i svake godine, dodjeljuje krajem kalendarske godine novčane naknade najstarijem žitelju Đakova i najbrojnijoj obitelji Đakova. Tim povodom otvoren je Javni poziv, a na njega se može javiti slanjem poruke na [email protected] ili pozivom na 091 882 7776.

Izvor|Foto: Lions Club Đakovo