U četvrtak, 21. svibnja, u okviru proslave 54. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo je priznanje Listu đakovačkih bogoslova Poziv, o 25. obljetnici kontinuiranog izlaženja.

Priznanje će dodijeliti mons. dr. Petar Palić, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija u petak, 22. svibnja 2020. u sklopu virtualnog Okruglog stola Online komunikacija Crkve – izazovi i prilike u organizaciji Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija, Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Hrvatskog društva katoličkih novinara. Izravan prijenos (17.00-18.45 sati) moguće je pratiti na YouTube kanalu HKS-a: https://youtu.be/b1ZAU5wyUyo

Naime, Bogoslovno sjemenište u Đakovu, kao formativna ustanova svećeničkih pripravnika i kandidata, već 25 godina izdaje serijsku publikaciju pod nazivom Poziv. List đakovačkih bogoslova. Prvi broj časopisa tiskan je krajem akademske i sjemenišne godine 1994./1995. Prvi glavni urednik bio je bogoslov Ivan Lenić, tehnički urednik bogoslov Tomislav Kovačić, a stručni suradnik mr. sc. Marko Tomić, profesor na Teologiji u Đakovu.

Od tada pa do danas časopis je prolazio kroz nekoliko razvojnih faza. Sve do 2012. god. časopis je tiskan dva puta godišnje, uz nekoliko godišta kada je tiskan samo jednom. Od te godine pa do danas ova serijska publikacija izlazi kao godišnjak. Uz to, do 2008. god. brojevi su uglavnom bili tematski oblikovani, a danas su načelno netematski.

Kroz 25 godina časopis kompletno uređuju đakovački bogoslovi. Bogoslovi su članovi Uredničkog vijeća te je i glavni urednik jedan od bogoslova. Odgovorni urednik jedan je od poglavara Sjemeništa. Trenutno je glavni urednik bogoslov pete godine Bruno Diklić, a odgovorni urednik izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, rektor.

List sadrži članke, promišljanja i oglede bogoslova na različite teme iz područja filozofije i teologije, odgojnih znanosti, duhovnosti i dr., kao i svjedočanstva o duhovnom pozivu novih bogoslova, već tradicionalni intervju s mladomisnicima, razgovore s biskupima ili profesorima, kroniku događanja i sl.

Časopis izlazi u nakladi od 800 primjeraka te se šalje svim župama i redovničkim zajednicama na teritoriju Đakovačko-osječke nadbiskupije, drugim formativnim ustanovama na teritoriju HBK i sl. Svrha časopisa je predstavljanje života i rada bogoslova te promocija duhovnih zvanja među srednjoškolcima i drugim mladićima. Časopis se dijeli besplatno. Troškove tiskanja i slanja časopisa u potpunosti financijski pokriva Bogoslovno sjemenište u Đakovu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, HDKN će u rujnu organizirati proslavu Dana medija s predavanjima, susretima i fizičkim uručenjem nagrada i priznanja.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija