Čitaju li Đakovčani?! U ljetnim mjesecima Gradska knjižnica i čitaonica zabilježi od 130 do 185 izdanih knjiga dnevno, a ovu kulturnu ustanovu posjeti u prosjeku stotinu korisnika u jednom danu! Brojke su ohrabrujuće, ima li se na umu da je školsko ferije i sezona godišnjih odmora, a Knjižnica radi u samo jednoj smjeni.

– U Gradskoj je knjižnici i čitaonici Đakovo evidentirano više od 7.100 članova, godišnje je aktivno njih nešto više od 2.500, no pretpostavljamo kako je stvarni broj korisnika puno veći jer mnogi naši članovi posuđuju knjige za supružnike, djecu, prijatelje, rodbinu, kaže knjižničarka Kristina Podgornik.

Ljeti se nešto manje posuđuje stručna literatura i lektire, više beletristika, a najviše trileri te ljubavni romani. Đakovačka Gradska knjižnica, primijetili su brojni sugrađani, zapravo nikada nije bila aktivnija i otvorenija javnosti. – Od početka godine do kraja srpnja posuđeno je više od 34.100 knjiga. Ukupno smo imali 13.500 posjetitelja. Oko 9.500 korisnika došlo je posuditi knjigu, a ne treba zaboraviti ni onih 1.100 Đakovčana koji (svakodnevno) dolaze radi čitanja dnevnog i tjednog tiska, časopisa, rada na računalima, ali i korištenja knjiga u čitaonici, navodi K. Podgornik i dodaje da je radionice, predavanja, tribine i izložbe u prvih sedam mjeseci u 2018. u njihovom prostoru pratilo oko 3.000 ljudi.

Knjižničarka Podgornik:
Od početka godine do kraja srpnja posuđeno je više od 34.100 knjiga. Ukupno smo imali 13.500 posjetitelja. Oko 9.500 korisnika došlo je posuditi knjigu, a ne treba zaboraviti ni onih 1.100 Đakovčana koji (svakodnevno) dolaze radi čitanja dnevnoga i tjednog tiska, časopisa, rada na računalima, ali i korištenja knjiga u čitaonici.

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo vrlo je aktivna i na Facebooku; njena stranica ima preko 4.200 pratitelja. Želeći potaknuti naviku redovnog čitanja, od lani provodi projekt “Svakoga tjedna knjiga jedna” kojim poklanja po jednu knjigu svakog tjedna najsretnijem sudioniku nagradne igre na spomenutoj društvenoj mreži. Svakodnevno objavljuje događaje koji su se dogodili na taj dan vezano uz književnost i kulturu.

Ljeto u knjižnici

Otvorena ponedjeljkom i četvrtkom do 12 do 19, utorkom, srijedom i petkom od 8 do 15, a subotom od 8 do 12, Knjižnica svakodnevno od 12 do 15 sati tijekom ljeta organizira igraonice društvenih igara za djecu, a srijedom u 10 sati čitanje slikovnica. U tijeku je, osim toga, informatička radionica za starije korisnike koju Knjižnica organizira u suradnji s udrugom Yes, ali i sajam knjiga na kojemu su izdvojeni naslovi ponuđeni po simboličnim cijenama.

– Danas smo imali malu kuhinjicu, radionicu izrade kolačića pod nazivom “Nikini kolačići” koju je vodio naš devetogodišnji član Niko Klemen. Do kraja su ljeta preostale još dvije zanimljive radionice – 9. kolovoza interaktivna radionica “Vuk koji je htio obići svijet”, a 25. kolovoza kiparska radionica domaćih umjetnica Ane Beljan i Dajane Karas. Treba reći “hvala” našim volonterima koji su sudjelovali u kreiranju programa “Ljeto u knjižnici” pa čak i samostalno odradili neke radionice. Otvoreni smo svim prijedlozima, sugestijama i suradnji s našim korisnicima i udrugama, zaključuje K. Podgornik.

Danijel Geošić