Beoning,  igrani, drama, misterij, Južna Koreja, 2018

Jong-su Lee mladić je iz provincijskog južnokorejskog mjesta nedaleko granice sa Sjevernom Korejom, koji radi kao dostavljač i koji za sebe tvrdi da je pisac, a njegov omiljeni književnik je William Faulkner. Jong-su je sin agresivnog oca kojemu se upravo sudi zbog tjelesnog napada, izgubljeni mladić koji ne zna kud bi sa sobom, a još nije napisao niti retka. Nakon što jednog dana susretne vršnjakinju Haemi, koja dijeli letke i poklone pred shopping-centrom, ona mu pristupi tvrdeći da se znaju iz djetinjstva, da je on tada bio grub prema njoj, ali da joj je pomogao kad je upala u bunar. Haemi je darovita pantomimičarka koja u malom stanu živi s izmišljenim ljubimcem, psom Bojlerkom, a ona i Jong-su ubrzo se upuste u seksualni odnos. Kad Haemi otputuje u Afriku, Jong-su će preuzeti skrb u Bojlerku, a ona će se s puta vratiti s dobrostojećim i naočitim Benom.

Psihološka romantična drama s elementima trilera na festivalu u Cannesu 2018. godine ovjenčana nagradom FIPRESCI temeljena je na kratkoj priči Barn Burning Harukija Murakamija, koja je pak nadahnuta istoimenim romanom Williama Faulknera. U filmu koji je opisao kao „priču o mladom Faulkneru koji živi u svijetu Harukija Murakamija”, Chang-dong Lee  stalno sugerira da je ono što gledamo možda tek fikcija u umu mladog protagonista, moguće i građa njegova nenapisana romana. Riječ je o filmu više stanja a manje zbivanja koji imponira sugestivnom režijom, nenametljivom poetičnošću, dojmljivim ozračjem i gotovo hipnotičkom vizualnošću, a autor je i ovdje sklon naglašenoj simbolici, meditativnosti, kreiranju iznijansiranih likova i njihovih međuodnosa te začudnom spajanju poetičnosti i psihopatologije. Djelo nudi začudnu i opčinjavajuću igru stvarnosti i fikcije, nestalnih i moguće nerealnih likova i identiteta, mašte i zbilje, te kao najvažniji dramski motiv klasni sukob koji neizbježno vodi u krvoproliće.
Ulaz besplatan!
Lokacija: Strossmayerov park
Petak: 21:00 H

Foxtrot

Dvadesetak godina prije no što je snimio “Foxtrot”, izraelski filmaš Samuel Maoz odbio je dati kćeri novac kako bi uzela taksi jer je kasnila u školu. Umjesto toga, poslao je malu na autobus da se nauči odgovornosti, da bi dvadesetak minuta kasnije saznao da se upravo na tom autobusnom stajalištu dogodio teroristički napad i da su svi koji su čekali ukrcaj u autobus poginuli. Vrlo brzo čovjek je shvatio da mu je kćer propustila autobus i da je u trenutku kad se dogodio napad bila na drugom mjestu, no u tom kratkom periodu vremena kada to nije znao, njegova kćerka bila je mrtva, a on je bio taj koji ju je poslao u smrt. Ta stravična spoznaja i ti beskrajni trenuci užasa, očaja, tuge i jada bili su ovom iznimnom izraelskom filmašu i dobitniku Zlatnog lava u Veneciji inspiracija za drugi dugometražni film za koji je opet dobio pregršt nagrada, uključujući i nagradu publike na Zagreb film festivalu i Srebrnog lava u Veneciji.

Maoz je u ovom filmu Michael Feldman, izraelski intelektualac, arhitekt i prilično bogat čovjek, čiji se život u trenutku sruši kad mu vojnici pozvone na vrata i hladno kažu da mu je sin Jonathan poginuo u akciji. Da vojnicima to nije ništa novo i da su već navikli na slične situacije najbolje pokazuje činjenica da Michaelu i njegovoj supruzi, koja je pala u nesvijest čim je vidjela vojnike na vratima, odmah pružaju medicinsku pomoć, kod sebe imaju sedative i govore im da redovito piju vodu, pitaju trebaju li oni javiti prijateljima i rodbini za gubitak ili to mogu i oni učiniti sami. Čovjek koji nešto slično nije doživio vjerojatno ne može pojmiti kako se osjeća onaj kojem je upravo rečeno da je izgubio sina, a za šokantnost i uvjerljivost situacije dodatno se pobrinuo Maoz za svojim izuzetnim režijskim rješenjima. U tim trenucima statična kamera kao da se počinje vrtjeti u krug kako bi se što bolje dočaralo stanje u kojem se glavni lik nalazi, a u ulozi Michaela briljira vjerojatno najbolji izraelski glumac Lior Ashkenazi. O radnji dalje ne bih puno jer je film od samog početka pa do kraja prepun šokova i preokreta i sve što kažem o radnji moglo bi narušiti dojam gledanja ovog sjajnog filma. Dodat ću samo da ubrzo iz stana Feldmanovih priča seli u izoliranu vojnu postaju u kojoj je svoj vojni rok odrađivao Jonathan, pa opet u stan i opet u vojnu postaju.
Ulaz besplatan!
Lokacija: Strossmayerov park
Četvrtak: 21:00 H