Zbog kolektivnoga godišnjeg odmora u Centru za kulturu, koji je tijekom cijele godine mjesto održavanja ne samo filmskih, već i scenskih, izložbenih i drugih programa, Đakovčani će do 3. kolovoza “pregurati” bez aktualnih ljetnih naslova na velikome platnu. Da poklonici sedme umjetnosti u sezoni odmora i školskoga ferija ipak ne ostanu uskraćeni, Centar za kulturu Đakovo u suradnji s Gradom ponovno tijekom kolovoza priprema Ljetno kino u amfiteatru Strossmayerovog perivoja s već u ovom trenutku poznatih osam “festivalaca” koji će ondje biti prikazani.

– Ljetnim kinom željeli smo oživjeti Veliki park u razdoblju poslije Đakovačkih vezova i bolje iskoristiti prostor prirodne pozornice i njenog okruženja. Projekcije će se prikazivati četiri vikenda, odnosno četvrtkom i petkom. Nakon dobrog prošlogodišnjeg iskustva i projekta koji je bio uspješan i koji su građani prepoznali kao zanimljiv i kvalitetan, odlučiti smo ove godine sve ponoviti, kaže zamjenik gradonačelnika Robert Francem.

Kino pod zvijezdama 9. kolovoza otvara “Odisej” 

Muzej čudesa, Dječak u oblacima, Božja volja, Wonder Wheel, Jacques Cousteau – Odisej, Moja ljubavna priča, Glazba tišine i Scream for Sarajevo; sve su filmovi ovjenčani nagradama s filmskih festivala, a Đakovčani će ih moći gledati besplatno i pod otvorenim nebom. Prvom projekcijom 9. kolovoza Ljetno kino otvara “Jacques Cousteau – Odisej”, biografska avantura o poznatom francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru, dok će večer kasnije (10. kolovoza) biti prikazan film “Božja volja”, zabavna drama o strahu švicarskog društva od promjene i borbi žena za jednakost s muškarcima i pravo glasa, doznajemo od zamjenika Francema koji, unatoč godišnjem odmoru, naglašava trud djelatnika Centra za kulturu oko pripreme Ljetnog kina i izbora naslova.

Filmske projekcije u Strossmayerovom perivoju lani je pratila dobra posjećenost, ležerna atmosfera i ponuda pića i hrane na okolnim štandovima, a tako će zacijelo biti i ovog ljeta.

Danijel Geošić