Provala u dva ugostiteljska objekta i skladište trgovačkog društva u noći sa srijede na blagdan Svih svetih posljednja su tri zabilježena slučaja učestalih teških krađa na području Đakova. Lopovima ipak ne ide sve od ruke, pa su neki već otkriveni, dok za ostalima policija traga.

Proteklog je vikenda nepoznati počinitelj provalio u nekoliko kafića i iz ondje postavljenih aparata za klađenje “izvukao” nekoliko tisuća kuna, a razotkriveni 32-godišnjak u prodavaonicu na području Šodolovaca, odakle je ukrao razne prehrambene artikle. U prodavaonicu u Kešincima provalio je 38-godišnji, također brzo detektirani kradljivac koji je sa sobom ponio cigarete i novac.

Prethodno, u noći s 26. na 27. listopada provaljeno je u prostorije udruge Neven u Đakovu, iz kojih je pokradena informatička oprema i novac, uz materijalnu štetu od više tisuća kuna. Nažalost, dokaz je to da lopovi ne prezaju ni pred osjetljivijim društvenim skupinama, zna li se dobro da su Nevenovi štićenici djeca i osobe s posebnim potrebama.

Provalne su krađe, inače, među najčešćim teškim krađama, navodi Policijska uprava osječko-baranjska. Počinitelji ih pomno planiraju, birajući slabije zaštićene objekte u kojima se nalazi vrijedna roba i novac. Policija zato savjetuje da se provjeravaju vrata i prozori takvih objekata i da vlasnici ili korisnici uz njih ne ostavljaju predmete koji počiniteljima omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. Isto tako, korisno je preventivno lako dostupne podrumske prostore dodatno osigurati željeznim rešetkama.

Pozornost treba obratiti i na neznance koji se pojavljuju u blizini obiteljskih kuća te poslovnih prostora, jer je lako moguće da su ondje upravo radi “snimanja” situacije i planiranja krađe, podsjeća policija. Planove lopovima može pomutiti pas “čuvar” ili obavijest o videonadzoru, koji je također korisno postaviti, pogotovo u/na gospodarskim i poslovnih objektima.

Danijel Geošić, foto: ilustracija