Đakovčanin Luka Juriša s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dobitnik je prve nagrade na VII. Tambura instrumental festivalu koji se 17. ožujka održao u Subotici. Nagradu je osvojio u VII. klasičnoj kategoriji basprim/brač s osvojenih velikih 98,33 boda.

Osvajanje nagrada na ovom festivalu nije novost za Luku, budući da je na festivalu, u kojemu svake godine domaćinstvo mijenjaju Požega i Subotica, prvo mjesto osvojio već treći puta.

Luka Juriša rođen je 1998. godine, svoje prve tamburaške korake napravio je u đakovačkom KUD-u Tena, čiji je član od 2001. godine, a danas je student 4. godine smjera tambura na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Između početaka u Teni, i studija na osječkoj akademiji, uspio je Luka još završiti i Osnovnu glazbenu školu pri Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Đakovu te Srednju glazbenu školu u Požegi.

Prvak je države na svom instrumentu, a 24. ožujka čeka ga nastup na festivalu u Zagrebu, gdje brani prvo mjesto.

Među njegove nagrade, kojih će po svemu sudeći u budućnosti biti još puno, treba dodati i Oskar znanja te dekaničinu nagradu s osječke Akademije.

Osim što je izvrstan u solo sviranju, Luka je još član i nekoliko orkestara te jednog kvarteta, svira i tradicijske instrumente, a tehnike sviranja tradicijskih instrumenata prenosi na djecu kao predavač na seminaru u Vinkovcima.

Tamburu je predstavio u Beču i u Krakowu, a lista njegovih nagrada i postignuća s tamburom i samicom zaista je velika.

Čestitamo Luki na ovom sjajnom postignuću i radujemo se pisanju o njegovim nagradama u budućnosti.

Nastup Luke Juriše te popis skladbi koje je izvodio na VII. Tambura instrumental festivalu možete pogledati ovdje:

Igor Kretonić

Foto: ustupljena fotografija/Stjepan Juriša