Mali vezovi uveli su Đakovo proteklog vikenda u tjedan glavnih priredbi 52. Đakovačkih vezova, koji se ove godine održavaju pod motom “Ovdje je moja domovina”. Zavičajna tradicija i nematerijalna kulturna baština, što se ogleda u narodnome ruhu, folkloru i običajima predaka, pokazalo se, živjet će dok god postoje mali čuvari tradicijske kulture, koji su u nedjeljnoj povorci prošli gradskim korzom i Trgom Josipa Jurja Strossmayera, a potom na pozornici Strossmayerovog perivoja pokazali dječji folklor, pjesme i stare društvene igre.

U mimohodu je sudjelovalo 1.400 najmlađih članova okupljenih u 30 kulturno-umjetničkih društava; 16 iz Đakova i Đakovštine i još 14 iz drugih dijelova Slavonije, Baranje i Hrvatske. Svi su oni, zaključuju organizatori, jamstvo budućnosti Vezova, najveće nacionalne smotre izvornoga folklora, zahvaljujući kojoj Strossmayerovim gradom početkom srpnja prođe i do 100.000 posjetitelja.

Dok su Mali vezovi ove godine inspiraciju za proširene sadržaje pronašli u tradicijskim motivima za likovne i literarne natječaje, izložbe i predstavljanja najbolje ocijenjenih dječjih radova, a potom kreativne radionice za male i velike te prvi festival “Baština djeci”, Đakovački su vezovi u cjelini u odnosu na prethodne konceptualno skraćeni na petnaestak dana. Ipak, zadržali su sve prepoznatljive odrednice, fokusirajući se ponovno u prvome redu na folklor, gastronomiju, tamburicu i kulturu, a tek tada na zabavne programe pod vezovskim šatorima na parkingu iza Male crkve i ostale prateće sadržaje.

Prva je zemlja partner u polustoljetnoj povijesti Đakovačkih vezova Ukrajina koju predstavlja Nacionalni centar narodne kulture Muzej Ivan Hončar iz Kijeva. Mladi ukrajinski folkloraši sudjeluju i u nedjeljnoj svečanoj povorci sudionika Vezova, u kojoj će središnjim đakovačkim ulicama prodefilirati 62 folklorne skupine iz zemlje i svijeta, konjanici i svatovske zaprege. Među njima su Hrvati iz Australije, Sjedinjenih Država, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Đakovački će vezovi u 52. izdanju službeno biti otvoreni scenskom slikom Mirka Ćurića “Ovdje je moja domovina” (redatelja Darka Milasa) u petak u 21 sat pred katedralom. Tijekom cijeloga vikenda na ljetnoj pozornici Strossmayerovog perivoja nastupat će kulturno-umjetničke skupine, u subotu već od 16 sati i 30 minuta. Gosti iz Ukrajine, također u Velikom parku, predstavljat će gastronomiju, zanate i proizvode svoje zemlje, dok su na Ergeli u subotu i nedjelju u isto vrijeme konjička zaprežna i preponska natjecanja. Vezovi će biti zaključeni u nedjelju navečer već tradicionalnim programom “Slavonijo, zemljo plemenita” i Izborom najbolje nošenog narodnog ruha u kategoriji momaka, djevojaka i snaša.

Svečanost otvorenja Đakovačkih vezova i nedjeljni mimohod sudionika izravno će prenositi Hrvatska televizija, a Izbor najbolje nošenog narodnog ruha na malim ekranima bit će prikazan snimkom.

Danijel Geošić, foto: TZ grada Đakova