Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, proveli su kriminalističko istraživanje nad 13 osoba zbog sumnje da su u stečajnim postupcima te raspolažući i upravljajući imovinom stečajnih dužnika počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u počinjenju kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca.
 
U ovom opsežnom i složenom kriminalističkom istraživanju sudjelovao je 41 policijski službenik postupanjima na području policijskih uprava zagrebačke, sisačko-moslavačke, splitsko-dalmatinske te primorsko-goranske.
 
Naime, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je 12 osumnjičenih osoba (starosti 54, 45, 69, 44, 67, 58, 55, 44, 37, 50, 58, 44 godine) od svibnja 2009. godine do veljače 2021. godine na području Zagreba i Siska činilo niz protupravnih radnji u cilju stjecanja kontinuirane nepripadne imovinske koristi u značajnom iznosu za svakog od njih, a na štetu i teret stečajnih dužnika.
 
U činjenju ovih protupravnih radnji navedene su osobe postupale protivno cilju stečajnog postupka, a kao službene i odgovorne osobe trgovačkih sudova odnosno kao predsjednik, stečajni sudac, stečajni upravitelji, upravitelji pisarnice te osobe koje su preuzele funkcije odgovornih osoba trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću. Tako su koristili svoja službena ovlaštenja te odobravali isplate novčanih sredstava stečajnih dužnika, doznačavali ih na račune javnobilježničkih depozita radi daljnje razdiobe u zajedničku protupravnu korist, izrađivali zaključke i naloge za prijenos novčanih sredstva s računa sudskog ili javnobilježničkih depozita na privatne bankovne račune osumnjičenika i njima povezanih fizičkih i pravnih osoba. Na opisani način su osumnjičene osobe ostvarile protupravnu imovinsku korist u zajedničkom iznosu većem od 20 milijuna kuna, dok su time oštećena 23 stečajna dužnika, odnosno 17 društava s ograničenom odgovornošću te šest dioničkih društava.
 
Potom je utvrđena sumnja kako su, od srpnja 2017. godine do sredine lipnja 2019. godine u Zagrebu, I-okrivljeni 54-godišnjak, kao stečajni sudac i IV-okrivljena 44-godišnjakinja, kao stečajni upravitelj u stečajnom postupku nad društvom s ograničenom odgovornošću kao dužnikom, usmjerili glavninu novčanih priljeva s računa dužnika u korist osobnog računa i s njima povezanih fizičkih i pravnih osoba.
 
Također su od travnja 2014. do početka siječnja 2020. godine u Zagrebu i Sisku I-okrivljeni 54- godišnjak kao stečajni sudac, III-okrivljeni 69-godišnjak kao stečajni upravitelj dužnika i V-okrivljena 67-godišnjakinja kao odgovorna osoba trgovačkog društava s ograničenom odgovornošću sa ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi postupali na protupravan način u postupku prodaje nekretnine stečajnog dužnika te kršeći odredbe Ovršnog zakona, stečajnog postupka, javne dražbe te svih pratećih procedura. Time su oštetili dva društva s ograničenom odgovornošću u stečaju za više od 200.000,00 kuna, a koja se šteta prevalila na druga dva stečajna dužnika, odnosno dioničko društvo i društvo s ograničenom odgovornošću, dok se I-okrivljeni 54-godišnjak okoristio za isti iznos.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja i da su I-okrivljeni 54-godišnjak, II-okrivljena 45-godišnjakinja, IV-okrivljena 44-godišnjakinja, V-okrivljena 67-godišnjakinja, VI-okrivljena 58-godišnjakinja, VII-okrivljena 55-godišnjakinja, VIII-okrivljeni 26-godišnjak te X-okrivljeni 37-godišnjak od početka lipnja 2009. godine do početka veljače 2021. godine u Zagrebu i Sisku, znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih počinjenjem gore navedenih kaznenih djela te kako bi im zametnuli trag, preuzeli tri društva s ograničenom odgovornošću i koristili četvrto društvo kako bi prikazivali zakonitost kasnijih primitaka isplata i prijenosa imovine iz tih društava u svoju imovinsku korist.
 
Prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja, a temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu, 17. veljače provedene su pretrage osoba, ureda, domova i drugih prostora, vikenda kuća i pripadajućih objekata te vozila.
 
Protiv ukupno 13 osumnjičenih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijete su odgovarajuće kaznene prijave, dok su osumnjičene osobe dovedene pritvorskom nadzorniku.
 

Ravnateljstvo policije: Službeno priopćenje za javnost