Na jučer održanoj sjednici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije ponovno su bili aktivni đakovački zastupnici Ivica Mandić (HNS) i Sanja Bježančević (SDP). Dali su prijedloge i postavili pitanja županu, a oboje vijećnika odlučilo se pozabaviti problemom zdravstvene zaštite u Đakovu.

Prvi je govorio Ivica Mandić:

“Mislim da način organizacije zubne zdravstvene zaštite i dežurstva nije u službi građana, jer ne može se dogoditi da građanin u potrebi svoju zdravstvenu zaštitu treba subotom i nedjeljom tražiti u Osijeku. Subotom pojedini stomatolozi imaju dežurstvo, ali za svoje pacijente. Mislim da bi u organizaciji rada subotom trebalo omogućiti da ti stomatolozi mogu pružiti uslugu i drugim građanima koji nisu njihovi pacijenti. Mislim da bi na taj način napravili kvalitetniju zaštitu i građanima omogućili hitne intervencije zubne zdravstvene zaštite vikendom u njihovim gradovima. Mislim da bi to značajno poboljšalo kvalitetu zubne zdravstvene zaštite.”

Na ovaj prijedlog župan Anušić odgovorio je kako bi već sada stomatolog koji je u dežurstvu trebao primiti sve pacijente, a ne samo svoje te da može biti jedino individualna odluka stomatologa da ne želi primiti ostale pacijente.

Vijećnik Mandić također je dao prijedlog vezan uz pitanje izvrsnosti. Predložio je da svi oni učenici i studenti koji postignu izvrsne rezultate na natjecanjima budu stimulirani od strane Županije, smatrajući da bi se tako pokazalo kako Županija potiče izvrsnost.

Župan Anušić odgovorio je kako djeca koja imaju kvalitetne ocjene dobivaju županijske stipendije, a prilikom dodjeli stipendija gleda se sudjelovanje na natjecanjima. Dodao je kako se apsolutno slaže da bi se trebalo nagraditi one koji ostvare odličan rezultat na državnom natjecanju.

Sanja Bježančević bila je na sličnom tragu kao i vijećnik Mandić:

“Odluka objedinjavanja domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije donesena je pod opravdanjem racionalizacije koja neće utjecati na kvalitetu usluge koja se krajnjim korisnicima nudi. Ista takva odluka s istim opravdanjima donesena je ranije za ljekarne s područja Županije. Danas imamo situaciju da u drugom najvećem gradu u Županiji dežurna ljekarna nedjeljom i blagdanima radi do 13:00 sati što znači da su ljudi iz Đakova i oni koji gravitiraju Đakovu prisiljeni u vrijeme blagdana, ako trebaju lijek, voziti do Osijeka.”

Župan je odgovorio kako se u Đakovu i Belom Manastiru kvaliteta zdravstvene usluge povećala od kako su se objedinili domovi zdravlja. Pod povećanjem kvalitete u Đakovu spomenuo je novi digitalni mamograf, nove liječničke ordinacije, uređenje infrastruktur (ugradnja lifta, prilazi za invalide, uređenje ordinacija…). Dodao je kako je od objedinjavanja domova zdravlja u Dom zdravlja Đakovo uloženo preko 5 milijuna kuna. Na kraju je dao jamstvo kako će se kvaliteta usluge nastaviti povećavati.

Prema riječima Župana, na radnom vremenu dežurne ljekarne možemo zahvaliti ministru čiju je odluku ravnatelj ustanove dužan provesti.

Igor Kretonić
Foto: Osječko-baranjska županija