Najstarija Gospina crkva u Istočnoj Hrvatskoj, broji oko 700 godina. Prvi put se spominje 1332. godine i to kao središte Dragotinske župe. Na putu prema Beču, Turci opustošiše dragotinsku župu. Crkva je također bila veoma oštećena, ali još uvijek su stajali njezini zidovi i krov. Obnovio ju je đakovački biskup Bakić, pa se u njoj služila povremeno sveta Misa, iako u samom Dragotinu nije bilo stanovnika sve do 1750. godine. Iz tog vremena potječe slika Žalosne Gospe, koja se i sada nalazi u crkvi. To je bez sumnje najvrjednija povijesna znamenitost u dragotinskoj Crkvi. Nepoznati umjetnik htio je valjda izraziti: kao što je velika žalost obuzela Mariju dok je gledala muku i mrtvo tijelo svoga Sina, isto bolno je se dojmilo veliko stradanje njezine djece kršćana za vrijeme turskog zuluma. Od tada se u crkvi posebno štuje Gospa.

U novije vrijeme postavljen je u crkvu vrlo lijep kip Majke Božje s krunom na glavi i s djetetom Isusom u naručju. Taj se kip nalazi na glavnom oltaru i svraća posebnu pažnju Marijinih štovatelja koji hodočaste tamo najviše na blagdan Velike Gospe. Crkva je više puta bila popravljana, no 1899. godine potpuno je obnovljena. Iz godine u godinu u ovo Marijansko svetište skuplja se sve više hodočasnika. Mnogobrojne hodočasnike privlači tamo povijesni značaj crkve i njezin ugodan smještaj, daleko od svake buke, na zelenom mirnom proplanku, što upravo odgovara pobožnosti i težnji. Iz daleka se vidi jer stoji na uzvisini, a ispred nje pruža se ravan prostor. Okružuju je samo zeleni borovi. No ona se ponosno uzdiže iznad borova i iznad sela.

Ni zub vremena, ni tursko pustošenje, ni potresi nisu je uništili. Upravo je Marija sav ukras, sva ljepota, sva slava i ponos te povijesne crkve. Iz okolnih sela počeo je tamo hodočastiti kršćanski puk. Tako je to mjesto postalo svetište Majke Božje i stjecište vjernika iz okolice.

RASPORED HODOČAŠĆA I SLAVLJA 2019. GODINE:

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova; Marijansko svetište Dragotin – župa Trnava