Na nedavno održanim parlamentarnim izborima HDZ je u IV. izbornoj jedinici odnio uvjerljivu pobjedu s 44,03% glasova. U Đakovu je situacija gotovo preslikana te je tamo HDZ dobio 43,37% glasova. Kada postotak prebacimo u mandate dolazimo do podatka da je HDZ osvojio 8 mandata za Hrvatski sabor u IV. izbornoj jedinici. Hoće li jedan od njih pripasti i đakovačkom gradonačelniku Marinu Mandariću?

Marin Mandarić, koji se nalazio na 9. mjestu liste HDZ-a, prikupio je na izborima 1,697 glasova što ga stavlja na 5. mjesto HDZ-ove liste po broju prikupljenih glasova. Budući da dio kandidata, koji su svoje mjesto u Hrvatskom saboru osigurali ispred Mandarića, najvjerojatnije neće aktivirati svoje mandate, đakovački gradonačelnik može se s punim pravom nadati mjestu u Saboru.

Prvi s liste, župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, već je potvrdio kako neće u Sabor budući da ostaje na mjestu župana, a njegova funkcija nespojiva je s onom saborskog zastupnika. U istoj situaciji nalazi se i Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš također obnašaju funkcije nespojive s onom zastupničkom i vrlo je vjerojatno da ni oni neće u Sabor.

Goran Ivanović trenutni je dožupan Osječko-baranjske županije te je također teško za očekivati kako će napustiti svoju funkciju da bi otišao u Sabor.

Put u Sabor osigurala je i Nataša Tramišak, no šuška se kako bi ona svoje mjesto mogla pronaći u Vladi pa je prema tome i njezino zastupničko mjesto neizvjesno.

Zbog svega ovoga otvoren put do Sabora ima Marin Mandarić, a vjerujemo da ćemo kroz nekoliko dana čuti i njegovu službenu odluku o tome ide li na Markov trg.

U obraćanju građanima nakon samih izbora, Mandarić je rekao kako je izrazito zadovoljan rezultatima i kako neće iznevjeriti ukazano povjerenje.

Igor Kretonić

Foto: Marin Mandarić FB