Učitelji Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića sudjeluju ove školske godine u KA1 Erasmus+ projektu pod nazivom Inclusive and modern school.Tijekom prvog polugodišta petero učitelja sudjelovalo je u mobilnostima u Finskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj iTurskoj. Prošlog tjedna na mobilnosti je bio i učitelj povijesti u OŠ Josipa Antuna Ćolnića Mario Racić. Seminar pod nazivom 21st Century Skills for Teachers and Students održavao se od 19. do 24. veljače 2024. u organizaciji Europass Teacher Academy.

Na seminaru u Berlinu sudjelovalo je 18 učitelja i učiteljica iz Belgije, Italije, Španjolske, Rumunjske te učitelj Mario kao jedini predstavnik iz Hrvatske.

„Na seminaru smo izmjenjivali svoja iskustva i ideje. Svi smo imali priliku predstaviti svoju školu, grad, državu i svoj obrazovni sustav te na taj način razmijeniti iskustva. Pri tome smo mogli vidjeti kako se većina učitelja danas u Europi suočava sa sličnim problemima. Naše društvo postaje sve brže i sve zahtjevnije. Unutar toga, čini se da su studenti svakim danom sve manje motivirani za učenje čistih sadržaja i sve više trebaju vještine za izgradnju svojih životnih putova i profesionalnih karijera. U isto vrijeme, učitelji često osjećaju da im nedostaju učinkoviti alati za obrazovanje današnjih učenika i za bavljenje današnjim školskim kurikulumom. Upravo je ovaj seminar ponudio neke metode i viđanja u pronalaženju „kompromisa“ između zahtjeva školskog kurikuluma, motivacije učenika i potrebe za razvojem njihovih kompetencija. Kroz razne radionice i razgovore istražili smo značajke, primjere, prednosti i mane različitih metodologija podučavanja.“ – rekao nam je učitelj Mario.

Za vrijeme seminara učitelji su bili aktivno uključeni u mnoge praktične aktivnosti za osmišljavanje lekcija s učenjem temeljenim na zadacima (Task-Based Learning), učenjem temeljenim na projektima (Project-Based Learning) i preokrenutom učionicom (Flipped Classroom). Također, učitelji su se međusobno povezali i izrazili interes za međusobnom suradnjom u budućnosti u okviru Erasmus+ programa. Posljednjeg dana seminara sudionici su imali i vođeni obilazak grada Berlina koji doista obiluje zanimljivostima i monumentalnim građevinama.

Izvor|Foto: Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića