Zelena povelja Osječko-baranjske županije, najviše javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području županije, jučer (26. travnja 2023. godine) je dodijeljena ovogodišnjim laureatima, a to su Mario RomulićHrvatsko planinarsko društvo „Bršljan-Jankovac“ Osijek i udruga Danubeparks. Na prigodnoj svečanosti Povelje je dobitnicima uručio zamjenik župana Josip Miletić.

Mario Romulić dobitnik je Zelene povelje OBŽ za izuzetnu djelatnost i ostvarene rezultate u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi cjelovitog očuvanja vrijednosti biološke raznolikosti prirodnih zajednica i ekološkog sklada kao uvjeta za zdravi i održivi razvoj, HPD „Bršljan-Jankovac“ Osijek nagrađen je za značajnu djelatnost u razvijanju ekološke svijesti i promicanja potrebe zaštite okoliša među građanima, dok je Udruga Danubeparks priznanje dobila za povezivanje zaštićenih područja u slivu rijeke Dunav, osiguranje cjelovitosti ekosustava unaprjeđenje rijeke Dunav kao biološkog koridora, podržavanje održivog upravljanja prirodnim resursima i podizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite Dunava.

– Osječko-baranjska županija dodjeljuje Zelenu povelju osobama i udrugama koje su osobito zaslužne za očuvanje prirode jer nam je važno da se aktivnosti na očuvanju i zaštiti prirode prenose i na nove mlade generacije te da se svakodnevno brinemo o sustavu okoliša i svemu što nas okružuje. U našoj županiji postoje brojni projekti na tom području, pa čestitam svima na realiziranim projektima, a naglašavam da Županija jest i bit će partner u svemu što se čini dobro za naš ukupni razvoj – rekao je zamjenik župana Josip Miletić. Čestitao je dobitnicima i poželio da im nagrada bude poticaj za nastavak očuvanja prirode.

Nazočnima na svečanosti u ime nagrađenih obratio se Mario Romulić, koji je Zelenu povelju Osječko-baranjske županije dobio i 2004. godine.

– Nakon skoro 20 godina ponovo sam dobio Zelenu povelju što znači da Osječko-baranjska županija cijeni i poštuje što radim i što pokušavam i drugima usaditi, a to je potreba za zaštitom prirode, za što većom bioraznolikošću. Naime, ovo što se trenutno događa s planetom Zemljom i našim krajem ne ide na dobro. Svjedoci smo elementarnih nepogoda i promjena klime te i stoga postoji velika potreba za promicanjem zdravijih načina života, bioraznolikosti i pokušaja života u skladu s prirodom – rekao je Mario Romulić, poznati fotograf, snimatelj, producent, dizajner, izdavač, ali i osnivač je i vlasnik OPG-a „Čudesna šuma“ u Bilju, što je povod i razlog da mu Osječko-baranjska županije ponovno dodijeli svoje najviše „zeleno“ javno priznanje. Njegova je vizija i misija, koju i ostvaruje, ugodno i zdravo živjeti na i od svog imanja, proizvoditi najzdraviju i najkvalitetniju hranu, promovirati zdrav život.

Naglasio je da su priznanja poticaj i potvrda da radite ispravno te poručio: – Promatrajte i volite prirodu, učite od nje i živite u skladu s prirodom!

HPD „Bršljan – Jankovac“ Osijek djeluje već 128 godina te je najstarije planinarsko društvo u Slavoniji i Baranji. – Naš cilj je educirati ljude i ekološki ih povesti u prirodu, što znači da uživamo u prirodi, ali je ne uništavamo nego je samo gledamo, biljke ne beremo nego fotografiramo. Mi smo ravničarsko društvo, pa je nekomu malo čudno što smo planinarsko, no davno prije su naši preci zaključili da je boravak u prirodi i planini vrlo bitan te da se tjedno barem dva sata treba biti u planini, u kisiku, ozonu, među biljkama i životinjama i to pospješuje naše razmišljanje, proširuje dušu i relaksira tijelo – poručio je Miro Mutter, predsjednik HPD „Bršljan – Jankovac“. Predsjednik udruge Danubeparks Vlatko Rožac kazao je kako dodijeljena nagrada znači da je prepoznat i cijenjen dugotrajan rad udruge Danubeparks na zaštiti prirode i promicanju kulturnih vrijednosti rijeke Dunav u devet država, a uskoro i deset.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija