Marko Berberović, kandidat platforme Mladi za Đakovo održao je danas na gradskom korzu konferenciju za medije u kojoj je govorio o dosadašnjem tijeku predizborne kampanje, pitanjima koja je slao Gradskoj upravi i dobivenim odgovorima, ali i o najavljenoj “ekskluzivi” odnosno o, kako tvrdi, tri optužnice protiv gradonačelnika Mandarića.

“Kako se zahuktava ova predizborna kampanja počinju razna podbadanja, razne optužbe i tako dalje. Ja sam svjedok toga i žrtva sam tih lažnih optužbi.”, započeo je Berberović, a zatim se osvrnuo na Danka Kočiša, SDP-ovog kandidata za gradonačelnika:

“Ne mogu se oteti dojmu da se kandidat najveće oporbene stranke u Hrvatskoj baš i ne predstavlja kao nekakva oporba u našem gradu, baš suprotno, u MO Braće Ribar se baš dobro drže i baš mislim da bi bili idealni koalicijski partneri u iduće 4 godine na razini našeg grada.”

Prije dvadesetak dana Mladi za Đakovo poslali su razna pitanja Gradu Đakovu i Gradskoj upravi, kako tvrdi Berberović na neka su dobili odgovore, a na neke nisu.

Na konferenciji je Berberović predstavio te odgovore:

“Prvo pitanje je glasilo: “Koja je stručna sprema gospodina Ripića, direktora Univerzala i koja je visina njegove plaće?”. U Gradu su nam rekli kako ne znaju odgovor i da se obratimo Univerzalu koji nam također ne odgovara. Mislim da je to neodgovorno od Grada i apsurdno da Grad ne zna tko, kako i za koliko novca upravlja najvažnijom tvrtkom u gradu. Drugo pitanje smo pitali za Poduzetnički centar, pitali smo koliko direktor PC-a zarađuje, koji su njihovi projekti, koliko imaju zaposlenika itd. Dobili smo odgovor da je bruto plaća direktora čak 16 tisuća kuna, imaju dva zaposlenika, a o broju projekata nam nisu htjeli reći jer se vjerojatno srame da im je jedini projekt kafić na Ergeli koji im je također propao zbog korone. Iduće pitanje tiče se napuštenih životinja. Naime, prošle je godine Grad potrošio 125 tisuća kuna na zbrinjavanje napuštenih životinja, ali ne da to netko lokalni napravi, nego su dali taj novac veterinarskoj stanici u Belom Manastiru. Za ovu godinu su poduplali taj iznos i odlučili su potrošiti 250 tisuća kuna za istu stanicu koja bi trebala zbrinjavati naše napuštene životinje. Pitali smo Grad koliko napuštenih životinja je spašeno i za koliki novac. Odgovor nismo dobili. Iduće pitanje je privuklo najviše pozornosti naših sugrađana, pitali smo: “Gdje su autobusi koji su nekad bili u vlasništvu Grada? Za koliko su kupljeni i za koliko su prodani?”. Naravno, iz Grada su rekli kako ne znaju gdje su autobusi jer tada oni nisu bili na vlasti. Smatram da je to neozbiljno.”

Dodao je kako upravo zbog ovakvih odgovora ljudi trebaju glasati za opciju “Mladi za Đakovo” te da se oni zalažu za transparentno upravljanje svim gradskim poduzećima gdje bi se svaka kuna pravdala.

Za Poduzetnički centar smatra kako on treba biti središte poduzetničke aktivnosti u Đakovu te će oni organizirati ured za EU projekte i tim za aktivne investicije kako bi privukli poduzetničke investicije u grad.

Postavio je pitanje sadašnjoj gradskoj vlasti i koaliciji koja predstavlja bivšu gradsku vlast: Što je s darovnim ugovorima kojim je 2003. godine 20 sugrađana darovalo zemlju Gradu uz obećanje da će se na tom mjestu izgraditi cesta, provući struja i voda?

Tvrdi kako tamo ni danas nema ništa, zemljište je pretvoreno u građevinsko, a tamo raste pšenica. Gradske vlasti, sadašnju i bivšu, proziva za ne postojanje ideje za izgradnju Poduzetničke zone na tim zemljištima.

Gradskoj vlasti uputio je još jedno pitanje: “Kada će više biti gotovi radovi diljem grada i prigradskih naselja gdje u raskopane brojne ulice?”

Za kraj je Berberović novinarima dao najavljenu “ekskluzivu”. Tvrdi kako je načuo i ima dokaze kako gradonačelnik Mandarić na sebi ima tri podignute ozbiljne optužnice, a gradonačelnika je pozvao da sazove konferenciju i to demantira.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo