Rujna iz 1991. godine Đakovčani se sjećaju po najkrvavijim danima koje je grad preživio u Domovinskom ratu. Vodile su se bitke za vojne objekte, grad je stradavao, stradavali su i ljudi. Kako bismo danas imali svjedočanstvo o ovom tužnom, ali i herojskom razdoblju u đakovačkoj povijesti pobrinuo se fotograf Marko Perić s velikim brojem fotografija koje svjedoče rujanskim zbivanjima.

Marko Perić rodio se 1936. godine u Crnićima u Hercegovini, a u Đakovo je došao kao šestogodišnjak 1942. godine. Fotoaparat je u ruke uzeo 1953. godine i od tada zabilježio brojne događaje u bogatoj gradskoj povijesti. Posebno je za njegovu fotografiju bitno ratno razdoblje 90-ih, kada se dragovoljno javlja u vojsku, umjesto puške uzima fotoaparat i bilježi mnoštvo ključnih trenutaka.

Njegov fotoaparat obišao je cijelu bojišnicu na potezu Đakovo – Osijek – Vinkovci, a njime je zabilježeno oko 10 tisuća fotografija. Fotografirao je smotru u Kranjčevićevoj 1991., razmjenu u Nemetinu 1992., a za nas su najvažnije brojne fotografije snimljene na bojištima diljem Đakovštine koje su ostale kao svjedok predratnih i ratnih zbivanja.

Njegova ratna zbirka izrazito je cijenjena i našla se u brojnim projektima, monografijama, postavljene su mu brojne izložbe, a surađivao je i s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Dobitnik je brojnih priznanja, kao i Spomenice Domovinskog rata.

Fotografiju je usadio i u svoje učenike, budući da je svojevremeno predavao u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu.

Svojim fotoaparatom ovjekovječio je najvažnije događaje u životu grada, ali i u životima njegovih građana.

Marko Perić preminuo je 2. lipnja 2017. godine, a Đakovo je njegovom smrću izgubilo svojeg najvećeg kroničara.

Nema te osobe u Đakovu koja nije čula za lik i djelo Marka Perića, a nešto više o njemu rekla nam je osoba koja ga ponajbolje poznaje, njegova kćer Jasna Dragičević:

„Teško je u par riječi opisati život i djelo Marka Perića. Možda ga je najlakše opisati imenom Vašeg portala, a to je Moje Đakovo. Volio je ovaj grad i ljude u njemu, kulturu, sport i sva događanja u gradu te ih svakodnevno bilježio svojim objektivom. Domovinski rat probudio je u njemu još veću snagu, ponos i prkos. Iza njega su mnogobrojne izložbe i knjige s tematikom Domovinskog rata. Ponosna sam što je ova obljetnica pada vojarni u Đakovu „Zvonila su zvona katedrale naše“ na vašem portalu objavila nebrojeno puno ratnog materijala. Njegova ostvarena djela još uvijek postoje koja se brižno i s velikom ljubavlju čuvaju. Žao mi je što grad Đakovo to nije prepoznao te upotrijebilo veliku paletu njegovog materijala za ovaj grad. U ime obitelji mogu reći da smo ponosni što nam je bio suprug, otac i djed. Zauvijek će živjeti sa svima nama.“

Galeriju fotografija iz Domovinskog rata autora Marka Perića možete pogledati ovdje.

Igor Kretonić