Medicinski fakultet Osijek ove godine obilježava 25. godina samostalnog rada kao sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i 45 godina studiranja medicine u Osijeku. Središnja svečanost održana je u petak (24. studenoga 2023. godine) u dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, i to u nazočnosti oko 400 uzvanika – dužnosnika, akademika, sveučilišnih profesora, studenata, poslovnih partnera i prijatelja Fakulteta.

– Ponosni smo na četvrt stoljeća samostalnog rada Medicinskog fakulteta, a prije toga imamo povijest dugu 20 godina kao dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za 25 godina uspjeli smo obrazovati oko 1.500 liječnika koji su ostali na istoku Hrvatske i koji nisu morali ići u Zagreb nego su na našem Fakultetu dobili adekvatnu medicinsku naobrazbu. Trenutno na svim studijskim programima studira oko 1.000 studenata, a posebno smo ponosni što smo od ove godine počeli i Studij farmacije. To je od našeg Fakulteta zahtijevalo i tržište, a činimo to zajedno s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom koji nam je partner. Naravno, već se pripremano i za što kvalitetniju naobrazbu budućih generacija kako bi stasali u izvrsne liječnike, uostalom mi i dobivamo najbolje maturante, a oni će nakon studija itekako znati doprinijeti zdravlju naših građana – rekao je prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta Osijek.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić čestitao je sadašnjim i bivšim djelatnicima i studentima Medicinskog fakulteta Osijeka na vrijednom jubileju i uspješnom radu.

– Ovom prigodom želim naglasiti da Medicinski fakultet Osijek izvrsno surađuje s Osječko-baranjskom županijom, koja ih prati i nastoji pomoći u njihovom razvoju, što ćemo i nastaviti. Za nas je osobito značajno što Fakultet godišnje na tržište rada stavlja oko 60 doktora medicine, a to je jamac zdravstvene sigurnosti svih stanovnika naše županije, svih nas koji trebamo zdravstvenu zaštitu, ali i da u ovim turbulentnim vremenima odlazaka stručnjaka, među kojima su i liječnici, nećemo ostati bez zdravstvene zaštite i kvalitetnih doktora – rekao je Mato Lukić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija