Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.), no, ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći… UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradalo od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana.

25. studenoga je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na našu su adresu stigla priopćenja županijskog SDP-a i đakovačke Ženske inicijative HNS-a.

Sanja Bježančević: Zadaća države u suzbijanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj je sustavna edukacija od najranije dobi s ciljem uklanjanja predrasuda i stereotipa

Nasilje nad ženama predstavlja najzastupljeniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i najgori oblik kriminaliteta u Hrvatskoj, a Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da još jednom naglasimo obavezu dosljedne borbe protiv svih oblika nasilja, tjelesnog, psihičkog, ekonomskog, seksualnog, koji utječe na opću dobrobit žena i njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu. Nasilje nad ženama duboko je ukorijenjeno u patrijarhalnim društvima u kojima žene nisu nikada tretirane ravnopravno, a osim na žene žrtve, nasilje ima razoran utjecaj i na društvo u cjelini čija je obaveza stvaranje okruženja koje ne tolerira nasilje, a nasilnike kažnjava.

Statistika kaže da je svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela fizičko ili seksualno nasilje, svaka druga spolno je uznemiravana, svaka druga doživjela je online nasilje, a svaka dvadeseta preživjela je silovanje. Nasilje nad ženama strukturalna je pojava koja briše društvene i ekonomske granice, sudski postupci protiv počinitelja takvog nasilja su malobrojni, još manje je osuđenih nasilnika, a strah i sram nerijetko sprječavaju žene da potraže adekvatnu pomoć. Ponekad tu šutnju žene plaćaju svojim životima, a takve primjere nažalost nerijetko imamo i u našem okruženju.

Uz razvoj normativnog okvira koji štiti žene, Hrvatskoj nedostaje dosljedna provedba istog, ali i adekvatna pomoć žrtvama nasilja što podrazumijeva i dostatnost u osiguranju financijskih sredstava. Kao osnovna zadaća države u suzbijanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj izostaje sustavna edukacija od najranije dobi s ciljem uklanjanja predrasuda i stereotipa, kao i edukacija stručnjaka koji rade sa žrtvama nasilja, ali i poticanje razvoja i suradnje civilnog društva usmjerenog na borbu protiv nasilja nad ženama. Preduvjet provedbe ovih aktivnosti i stvaranja tolerantnog društva u kojemu žene i muškarci žive stvarnu, a ne formalnu jednakost, politička je volja. Suzbijanje nasilja nad ženama mora biti politički cilj svake buduće vlade.

Ženska inicijativa HNS-a Đakovo: Svaka žena ima pravo na život bez nasilja

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati podružnice Đakovo i Ženska inicijativa  HNS- a Đakovo, kroz svoje djelovanje, ustrajno nastoje pridonijeti osnaživanju žena, većoj uključenosti žena u društvo i promicanje svijesti o postojanju nasilja nad ženama kao nedopustivom ponašanju koje treba osuđivati i spriječiti.

Život bez nasilja je fundamentalno pravo svake žene. Ne treba prihvaćati bilo kakav oblik nasilja nad ženama, bilo ono fizičko ili psihičko, kao nešto što je prihvatljivo i kao nešto na što se ne reagira.

Ženama, koje trpe bilo kakav oblik nasilja, želimo poručiti da nisu same, da stojim uz njih, da ćemo ustrajno govoriti o problemu, ustrajno raditi na promjeni svijesti društva, načinima na koje se može pridonijeti rješavanju ovog problema i osnaživanju žena.

Cijelo društvo se mora senzibilizirati i moramo poslati jasne poruke da smo protiv nasilja. Ono se ne događa negdje drugdje, ne trebamo zatvarati oči, nasilje treba prijaviti a počinitelja sankcionirati!

Svaka žena ima pravo na život bez nasilja I to treba biti njezino zajamčeno građansko pravo. Svim ženama poručujemo da nisu same, tu smo za vas I zajedno protiv nasilja dignimo glas!

Povodom međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, članice Ženske inicijative HNS – a Đakovo, dijelit će letke na gradskom Korzu. Pozivaju sugrađane da im se pridruže u subotu od 10:00 sati na gradskom Korzu.

Foto: SDP/HNS