Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977., a koje se od 1992. provodi na određenu temu. Ove godine je tema Budućnost muzeja: oporavak i novo osmišljavanje.

U Hrvatskoj, programi posvećeni manifestaciji započinju u travnju s realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA-e), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja ukazuje na situaciju u kojoj se nalazi cijeli svijet i proces prilagodbe koji je neizbježan te je zbog toga u muzejima bilo nužno osmisliti novi pristup do krajnjih korisnika svojih usluga, a u skladu s trenutnim ograničenjima kretanja i okupljanja. Moderne tehnologije i multimedija uvelike doprinose približavanju sadržaja koje muzeji nude svojim posjetiteljima i korisnicima njihovih usluga. Digitalne tehnologije postaju presudan čimbenik održivosti kontinuiteta pružanja sadržaja i nude alternativu onim klasičnim načinima na koje smo navikli.

Muzej Đakovštine će obilježiti Međunarodni dan muzeja tako što će u utorak, 18. svibnja ponuditi:

– Besplatan ulaz za sve posjetitelje

– Produženo radno vrijeme za posjetitelje (9 do 18 sati)

– Digitalne sadržaje, koji će biti dostupni na mrežnoj stranici Muzeja Đakovštine i Facebook stranici Muzeja

Izvor: Muzej Đakovštine
Foto: Moje Đakovo