Nova politička stranka – Demokratski HSS, čiji su osnivači dugogodišnji članovi HSS-a, osnovana je u subotu, 30. siječnja 2021. Za predsjednika je izabran Mateo Ivanac, a za njegova zamjenika Boro Bašljan. Član predsjedništva je i Đakovčanin Mile Kaselj.

Priopćenje povodom osnivanja strane prenosimo u cijelosti:

U općini Koprivnički Ivanec održana je u subotu, 30. siječnja 2021. s početkom u 13 sati Osnivačka skupština političke stranke Demokratski HSS.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, Osnivačka skupština održana je u pet odvojenih prostora s ograničenim brojem prisutnih – dvoranama: Botinovec, Pustakovec, Goričko, Koprivnički Ivanec i Vijećnica. Više od 120 prisutnih osnivača bilo je putem najsuvremenije tehnologije međusobno povezano video i audio linkom te aplikacijom za on line konferencije putem interneta.

Demokratski HSS će djelovati na području cijele Republike Hrvatske, a osnivači Demokratskog HSS-a su dugogodišnji članovi Hrvatske seljačke stranke, koji su se nakon posljednjih parlamentarnih izbora okupili oko unutarstranačke platforme Demokratski HSS kako bi se suprotstavili samovoljnom i nedemokratskom načinu rada te pravnim putem osporavali nelegalnost i nezakonitost „navrat nanos“ sazvane i održane izborne skupštine.

Nakon brutalnih isključenja i suspenzija pripadnika inicijative koja se zalagala za održavanje nove skupštine, donijeta je odluka o osnutku Demokratskog HSS-a s ciljem okupljanja svih sljedbenika nauka braće Antuna i Stjepana Radića, ali i njihovih političkih slijednika dr. Vladka Mačeka i dr. Jurja Krnjevića, okupljenih oko zajedničkih vrijednosti, a ne sitnih političkih interesa.

Na osnivačkoj skupštini Demokratskog HSS-a usvojen je Program i Statut, koji predviđa široku unutarstranačku demokratičnost, uvodi funkciju predsjednika Glavnog odbora a novina je i „stranački referendum“ na kojem svi članovi po načelu „1 član – 1 glas“ biraju predsjednika, zamjenika predsjednika i glavnog tajnika Demokratskog HSS-a.

Izabrano je vodstvo Demokratskog HSS-a: Mateo Ivanac; predsjednik; Boro Bašljan, zamjenik predsjednika; Darko Till, glavni tajnik; za potpredsjednike; Valna Bastijančić Erjavec (BBŽ), Stjepan Živković (OBŽ), Andrija Juzbašić (VSŽ), Mario Švegović (KKŽ); tri birana člana predsjedništva: Svjetlana Laszowski (ZDŽ), Mile Kaselj (OBŽ) i Mato Golubičić (VSŽ) te 20 biranih članova Glavnog odbora Demokratskog HSS-a.

Osnivačku skupštinu Demokratskog HSS-a vodila je Valna Bastijančić Erjavec koja je prije zatvaranja skupštine pozvala izabranog predsjednika da se obrati skupštini i javnosti.

Mateo Ivanac, koji je od 18. godine bio član HSS-a, doktorant ekonomskih znanosti i poduzetnik u 35. godini život, u svom je obraćanju istakao:

– Otvoreni smo za sve koji žele i dalje živjeti i zagovarati svoje vrijednosti te ih pozivamo da nam de priključe. Jako nam je stalo i prestanka odlaska mladih iz ove zemlje pa će nam jedan od glavnog zadataka biti osmišljavanje načina da ljudi u Hrvatskoj napokon ugledaju prosperitet i ostanu na svojim ognjištima.

– Mladog čovjeka u Hrvatskoj može zadržati jedino njegov prosperitet. Na tome moramo raditi, moramo osmisliti političke okvire kako bi mladi čovjek imao prosperitet te kako bi ostao u zemlji.

– Pokušat ćemo ponovno u Hrvatsku vratiti vrijednosti zajedništva, čovječnosti i očuvanja sela, što su vrijednosti koje baštini nauk braće Radić. HSS nije samo politička stranka, već je to način života. Ako pojedinac i vodstvo HSS-a nemaju te vrijednosti u sebi onda to nije HSS. Zbog toga smo se mi morali okupiti tamo gdje vrijede autentične vrijednosti, a to je upravo Demokratski HSS.

-Trenutno imamo članove iz osam županija te različiti broj načelnika u tim organizacijama, s kojima ćemo izaći na lokalne izbore u svibnju.

Igor Kretonić