Ministar državne imovine Goran Marić održao je danas radni sastanak s gradonačelnikom Grada Đakova Marinom Mandarićem i suradnicima u Maloj gradskoj vijećnici nakon čega je gradonačelniku uručio tri tabularne isprave radi uknjižbe prava vlasništva Grada Đakova na trima zemljištima. Dva zemljišta nalaze se u prigradskim naseljima Kuševcu i Đurđancima. Potonje koristi mjesni nogometni klub dok se ono u Kuševcu nalazi uz zgradu osnovne škole na kojem je trenutno boćarsko igralište. Grad Đakovo planira dodatno oplemeniti tu površinu kao javni prostor u suradnji s tamošnjim Vijećem mjesnog odbora. Treće zemljište nalazi se u samom gradu Đakovu, koje se, kako je rekao gradonačelnik Marin Mandarić, koristi kao dječje igralište, no nije uređeno. Plan je i taj prostor urediti.

“Zadovoljni smo što smo danas dobili ove tri tabularne isprave, sveukupno je petnaestak predmeta po kojima intenzivno radimo s Ministarstvom državne imovine. Za neke je potrebno mijenjati našu plansko-prostornu dokumentaciju kako bi ispunili uvjete koji su zakonom propisani. Jedno od gorućih pitanja je i ono Časničkog doma kojeg koriste braniteljske udruge. Znamo da je Grad Đakovo bio u dugogodišnjem sudskom sporu s RH. Ona je dobila taj spor i upisala se u vlasništvo. Također, tu je i pitanje Doma Mate Korodve u kojem su smještene sve državne službe. Nekretnina je pola u vlasništvu Grada, pola u vlasništvu države. Interes nam je da se raščiste odnosi u interesu korisnika i nas kao lokalne zajednice”, rekao je gradonačelnik Mandarić. S ministrom se razgovaralo i o zemljištu uz gradsko odlagalište otpada Vitika, zgradi Muzeja Đakovštine, zemljištu uz jezero Jošava gdje je plan urediti reprezentativno turističko izletište te o brojnim drugim temama. Gradonačelnik Mandarić zahvalio je ministru Mariću što se osobno angažirao u rješavanju predmeta vezanih uz Grad Đakovo.

Ministar Marić ocijenio je sastanak predragocjenim te istaknuo kako je važno aktivirati državnu imovinu na područjima jedinica lokalne samouprave koja je desetljećima bila zapuštena. – Poznato je da ni jedna nekretnina nije prešla u vlasništvo jedinica lokalne samouprave u posljednjih 25 godina jer to zakonski nije bilo moguće. Mi smo zato izmijenili Zakon upravljanja državnom imovinom, rekao je ministar Marić. Dodao je da time reanimiraju svaku stopu Hrvatske. “Danas smo u ovom kratkom radnom sastanku riješili više poteškoća i otklonili više nejasnoća nego što to može stotine mailova i dopisivanja. Ovo je pravi način i pravi put,” poručio je ministar Marić dodavši kako su do sada donijeli više od 1.100 odluka koje se odnose na jedinice lokalne samouprave kojima je preneseno u njihovo vlasništvo vrijednost veća od milijardu kuna, a tabularnim ispravama još milijardu kuna.

Gradonačelnik Mandarić podsjetio je da je nedavno ostvaren povijesni napredak u rješavanju predmeta Grada Đakova, prvi je bio dakako Mimoza koji je uspješno riješen i ovih dana očekuje se uknjiženje Grada Đakova kao vlasnika.

 

Izvor: Grad Đakovo