Nakon što su u srpnju u Centru za socijalnu skrb u Đakovu tragično stradali socijalna radnica Blaženka Poplašen (49) i pravnik Ivan Pavić (35), jučer je pred Centrom u Đakovu, Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavila paket mjera za podizanje razine kvalitete i sigurnosti u sustavu socijalne skrbi.

– Ističe se prije svega uvođenje tehničke i fizičke zaštite u sve Centre za socijalnu skrb i podružnice u Hrvatskoj. Druga je mjera postizanje statusa službene osobe za sve socijalne radnike i stručne radnike u sustavu. Sljedeća je, pak, strukturirano i sustavno stručno usavršavanje u sustavu, kako bi se prevenirale rizične situacije – započela je ministrica Bedeković. Na popisu pet najvažnijih poteza su i omogućavanje zaštite radnicima kada izlaze na teren te jačanje međuresorne suradnje.

Krajem srpnja Ministarstvo je izdalo jasnu uputi svim Centrima o uvođenju fizičke i tehničke zaštite te proširenju ovlasti zaštitarske službe, a taj rok istekao je jučerašnjim datumom.

Gotovo svi Centri u Hrvatskoj imaju sada zaštitarsku službu te ručni ili prolazni detektor metla, a ravnateljica Centra u Đakovu, Dubravka Petrović, navodi kako je đakovački centar prolazni detektor metala nabavio 30. kolovoza, dok su ručne detektore nabavili nešto ranije. Ministrica smatra kako će u skorijoj budućnosti svi Centri biti osigurani na ovaj način.

Također, u đakovačkom Centru veće je ovlasti dobio i zaštitar pa sada svaka osoba mora zastati na ulazu i pokazati zaštitaru osobne stvari, što daje dodatni osjećaj sigurnosti djelatnicima. Zaštitari u Centrima i dalje neće moći nositi oružje, a ministrica kaže da će se za tim korakom posezati tek ako ove mjere ne pokažu dobar rezultat.

U tijeku je, nadalje, izmjena Kaznenog zakona, a novina će biti odredbe kojima se svim socijalnim radnicima i stručnim radnicima u sustavu daje status službene osobe. Svaki će se napad na njih, tako, tretirati kao kazneno djelo.

– Jednako tako, svaki će radnik u sustavu kao službena osoba ima pojačanu odgovornost, s tim da se svaki njegov postupak u obavljanju djelatnosti tretira kao kazneno djelo ako nije sukladan zakonima i propisima iz domene socijalne skrbi. Stavlja se time naglasak na odgovornost i profesionalno obavljanje svih poslova samih socijalnih radnika – poručila je ministrica.

Igor Kretonić

Foto: tportal