Gradske vijećnice s liste “Za boje našeg grada” Mirjana Adrić i Ivana Francem održale su danas u Ulici Petra Preradovića konferenciju za medije na temu radova u ovoj đakovačkoj ulici. Podsjećamo, na istom mjestu je Mirjana Adrić, tada kao kandidatkinja za gradonačelnicu Đakova, održala konferenciju u svibnju.

“Došli smo ovdje kako bi skrenuli pozornost na ovu ulicu koja čini veliki dio našega grada i prilično je bitna i frekventna te se u njoj događaju neke čudne, nedefinirane stvari koje ne idu svojim prirodnim tijekom.”, započela je konferenciju Mirjana Adrić dodavši kako oko ove ulice ne postoje suradnja i dogovor te se zna tko je odgovoran ispred Grada.

Konferencija na istom mjestu održana je i u svibnju, kada su govornici na njoj upozoravali na isti problem:

“Mi smo i tada upozoravali da stanje u ovoj ulici nije normalno, da smo se divili našim sugrađanima za strpljenje koje godinama imaju, a da ništa ne poduzimaju. Naši sugrađani u tom trenutku vjerojatno nisu mislili da mi to vidimo na pravi način te su reagirali onako kako jesu.”, rekla je Mirjana Adrić objasnivši kako ovdje misli na lokalne izbore na kojima je HDZ ponovno osvojio vlast u Đakovu.

Jedan od razloga zašto je sazvana ova konferencija je i današnji prosvjed stanara Preradovićeve ulice koji će se održati ispred Gradske uprave u 14:00 sati. Komentiravši prosvjed, Mirjana Adrić rekla je kako joj je drago da su se sugrađani napokon probudili zbog toga što se osjećaju prevareno, ali da su to trebali napraviti i ranije.

“Ono što moram dodati je to da ja na prosvjedu neću biti. Inicijativi dajem podršku, ali mi smo na to već ukazivali, a građani su procijenili kako treba drugačije”, komentirala je Mirjana Adrić današnji prosvjed.

O samim radovima rekla je kako se od zadnji puta stanje popravilo. Kolnik je završen i nema bagera, ali problem i bolna točka stanara ostaju nogostupi zbog čijeg stanja stanari moraju hodati cestom, a pitanje je kada će dobiti nove nogostupe:

“Prema informacijama koje mi imamo nogostupi se neće raditi još neko vrijeme. Ovdje se stalo, radovi se smatraju gotovima. Ne znam je li to potvrda onog odgovora na Gradskom vijeću na pitanje jednog vijećnika: “Kada će ta ulica biti gotova?”, da će radovi biti gotovi 5. prosinca. Smatra li se ovo gotovim? Mislim da je dobar dio ulice i dalje u neprirodnom stanju.”

Završetkom radova na samoj Aglomeraciji ovdje prestaje nadležnost Grada te su daljnji radovi pod nadležnosti Hrvatskih cesta, kaže Adrić te dodaje da žalosti činjenica kako između Grada i Hrvatskih cesta ne postoji nikakva koordinacija. Žalosnim smatra to što nitko iz Grada nije izašao pred stanare i objasnio im cijelu situaciju oko radova u ulici.

Još jednom dodala je kako je prosvjed opravdan, ali svakako zakasnio.

Riječ je nakon nje uzela gradska vijećnica Ivana Francem:

“Prozvala bih gradonačelnika da je krajnji trenutak da zajedno s akterima koji izvode radove u ovoj ulici istupi pred građane i napokon da odgovore na sva ona pitanja koja građani ovog dijela grada imaju u vezi problema koje trpe zadnjih nekoliko godina. Također smatram da je sramotno da niti gradonačelnik, ali nitko ni od izvođača radova nije dao konkretna službena objašnjenja zbog čega su radovi prolongirani, zašto nisu završeni i isto tako hoće li itko i na koji način odgovarat zato što radovi nisu završeni na vrijeme. Zaključila bih time da je vrijeme da gradska vlast napokon prizna da nije dorasla ovom zadatku, da ovaj projekt nisu niti ishodovali vlastitom sposobnošću, nego su ga naslijedili od prethodne vlasti te je on prevelik zalogaj za njihove mogućnosti.”

Dodala je kako će sama prisustvovati prosvjedu te pozvale sugrađane da učine isto.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo