Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Đakova Mirjana Adrić održala je ispred Mimoze konferenciju za medije na kojoj se bavila problematikom te zgrade u vlasništvu Grada Đakova.

Podsjetimo, gradnja Mimoze počela je 1986. godine, a u nju je useljeno 1988. godine. Bila je upravna zgrada PIK-a Đakovo, koji je zapošljavao više od 3 tisuće ljudi. Ime Mimoza skraćeno je od “mimo zakona” jer je izgrađena u vrijeme kada se, zbog financijske krize nisu smjeli graditi neprofitni objekti. Raspadom PIK-a zgrada ostaje prazna i prepušta se državi, a država joj ne nalazi nikakvu namjenu. Mimoza ostaje državno vlasništvo sve do siječnja 2019. godine, kada potpisivanjem Ugovora o darivanju ona pripada Gradu Đakovu.

“Nekada su Đakovčani bili ponosni na Mimozu, a danas to više nije slučaj, danas ona nama više služi kao sramota nego što smo ponosni na nju. Ona je definitivno potencijal ovoga grada koji stoji tako kako stoji.”, započela je svoje izlaganje Mirjana Adrić.

Nakon toga kandidatkinja je dala opširan uvid u povijest Mimoze od njezine gradnje pa sve do današnjih dana, odnosno do preuzimanja Mimoze od strane Grada Đakova za što smatra zaslužnim HDZ-ovu “vertikalu” vlasti koja nije gledala što je dobro za Grad Đakovo.

Za Ugovor o darovanju koji je Grad Đakovo dobio Mimozu smatra da se ne može nazvati Ugovorom o darovanju ako se tu radi o prebijanju nekih međusobnih obveza. Smatra da se tu radi o Ugovoru o kupoprodaji.

Osvrnula se na ono što u vezi Mimoze čeka pobjednika nedjeljnih lokalnih izbora:

“Naime, pozvat ću se na neke točke ugovora pa ću reći ovako: “Republika Hrvatska kao vlasnik daruje Gradu Đakovu nekretninu veličine 8373 metra kvadratna za javne i društvene potrebe Grada Đakova”. Definirano je za što se zgrada može koristiti. Onda kaže: “Obdarenik učinjeno darovanje prihvaća u cijelosti i sa zahvalnošću”, čak smo i zahvalni s onim što smo dobili. Tržišna vrijednost je bila 24.333.466,80 kn. “Obdarenik, odnosno Grad Đakovo, se odriče svih potraživanja prema Republici Hrvatskoj, kao i eventualno kasnije pronađenih potraživanja koja su nastala od dana sklapanja ovog ugovora”.

Nadalje, ono što ju najviše zabrinjava je sljedeće:

“Obdarenik – Grad Đakovo se obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni utvrđenoj u članku 2. ugovora u roku 5 godina od dana sklapanja ugovora te ne može darovane nekretnine koristiti za drugu namjenu.”

Naglašava kako je to vrlo problematično, jer uskoro će dvije godine od kako je Grad Mimozu preuzeo, a još se ne zna za što bi ona trebala služiti. Ugovor također kaže da ukoliko se Mimoza ne privede namjeni, Republika Hrvatska može ju uzeti nazad ili će Grad Đakovo platiti njezinu tržišnu vrijednost, odnosno 24.333.466,80 kn.

“Ako sam dobro primijetila, u izbornom programu aktualnog gradonačelnika nigdje nisam vidjela da je spomenuta priča đakovačke Mimoze. Mene to brine kad se zna da je rok 2024. godine. U sljedećem mandatu, tkogod ga dobio, ima zadaću Mimozu privesti svrsi, što nikako nije mal posao.”, rekla je Mirjana Adrić, dodavši kako je problem što aktualnog gradonačelnika ne zabrinjava ovaj problem.

Osvrnula se i na angažman aktualnog gradonačelnika Mandarića u Hrvatskom Saboru te postavila pitanje: “Tko će ustvari voditi Grad Đakovo ako oni ostanu na vlasti?”

Nakon nje riječ je uzeo i njezin kandidat za zamjenika gradonačelnice Darko Grigić:

“Želim naglasiti, budući da sam ekonomski neovisan moj jedini uvjet za kandidaturu je bio da ću posao zamjenika gradonačelnice obavljati isključivo volonterski. Vidite i sami u kakvom je stanju grad unatoč činjenici što imamo dva profesionalna stručna zamjenika gradonačelnika. Najavljuju se novi mega projekti, a puno toga je nedovršeno. Ovih dana hodamo po ulicama, zovu nas ljudi u prigradska naselja, ukazuju nam na probleme gdje su ulice još raskopane, masa toga je nedovršena, ne zna se ni kako ni kad će se to dovršiti.”

Za kraj se na problem Mimoze još jednom vratila Mirjana Adrić rekavši kako su ovdje došli ponuditi što s njom napraviti:

“Mi kad dođemo na vlast, ako se to u nedjelju dogodi, jedan od prioriteta će biti doći, analizirati ovo stanje, naravno sa strukom koja mora procijeniti u kakvom se stanju ova zgrada trenutno nalazi, a onda zajedno sa svojim građanima održati referendum i vidjeti za što su oni.”

Rekla je kako je puno ustanova potrebno Gradu Đakovu, a Mimoza na žalost stoji i neke jadne dane broji.

Na novinarsko pitanje hoće li se sutra odazvati na poziv na sučeljavanje od strane svog protukandidata rekla je:

“Mislim da sam bila konkretna i tražila očitovanje od strane mog protukandidata. Kad on bude odgovorio na moj poziv onda vrlo rado.”

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo