Đakovački su se rezovi izložbom karikatura, postavljenom prošle subote na gradskom korzu, prisjetili pokojnog kulturnog radnika, novinara, voditelja i zaljubljenika u narodne običaje Mirka Kladarića. “Dobri duh Đakova”, što je nedvojbeno bio, bavio se i karikaturom koja ja nastajala i objavljivana u Đakovačkom listu, Đakovačkom glasniku i Đakovačkim novinama u razdoblju od 1963. do 2000. godine, kada je Mirko zauvijek napustio svoje voljeno Đakovo. Danas je, zahvaljujući njegovom sinu Mariju koji je ih godinama prikupljao, Mirkova karikatura ponovno objelodanjena.

– Izložbom sam želio pokazati kako su Đakovački vezovi uvijek imali i onaj fini – promišljeni gradski štih – koji je moj otac iskazivao svojim karikaturama. Gledajući danas, mnoge su njegove karikature i sada jako aktualne i govore o mnogim problemima koje i danas muče ne samo Đakovčane nego i šire. Ovom izložbom pokazao sam i očevu životnu filozofiju: uvijek biti u gradu, među sugrađanima i svojim radom prenositi njihove probleme i razmišljanja, kazao je Mario Kladarić.

Čika Rudi, učenik Oto, vojnik Tale, Joza Đakovački i Zuzi Cajtung samo su neki od Kladarićevih likova. U svom je kulturnom radu Mirko Kladarić objavio i nekoliko knjiga: “Đakovački almanah”, strip “Satir iliti divji čovik” prema motivima istoimenog epa Matije Antuna Reljkovića iz 18. stoljeća, “Povratak u djetinjstvo”, “Šokac u bilom svitu” (posthumno), “Divani Joze Đakovačkoga” (posthumno), “Izabrane karikature” (posthumno, 2012.).

O Mirku Kladariću govorio je i njegov imenjak Mirko Ćurić koji je kao urednik Đakovačkoga glasnika i Đakovačkih novina bio u stalnom kontaktu s njim, rekavši kako je Mirko jedan od rijetkih Đakovčana koji su i nakon svoje smrti ostali u sjećanju i kojemu su posvećene brojne manifestacije. – Kladarićev je humor dobroćudan i dobronamjeran, ali uvijek iznimno oštrouman, ocijenio je Ćurić.

Izložbu, pred kojom su zastajali brojni znatiželjnici i Mirkovi suvremenici prisjećajući se s nostalgijom prošloga vremena, otvorio je gradonačelnik Marin Mandarić.

Danijel Geošić, foto: drum.hr