„Na početku ovog neobičnog slavlja Večere Gospodnje sve vas pozdravljam, draga braćo i sestre. Pozdravljam nadbiskupa Đuru, biskupa Ivana i sve svećenike. Današnji je dan rođendan svećeništva!“ – rekao je nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić, predvodeći 9. travnja 2020. u đakovačkoj katedrali Misu večere Gospodnje kojom je započelo Vazmeno trodnevlje, a koju su u izravnom programu prenosile Slavonska i Slavonskobrodska televizija.

Nadbiskup je pozdravio i sve redovnice i redovnike, djecu i mlade, stare i bolesne, naročito žrtve nemile pandemije, liječnice, liječnike i sve zdravstveno osoblje, predstavnike svih javnih struktura, očeve i majke, djedove i bake, sve one koji se drže pravila „ostanite doma“. „Nadam se da iz vaših domova pratite i sudjelujete u ovom euharistijskom slavlju. Svašta smo doživjeli kroz 2 tisuće godina, ali nemojmo da nas ova nevolja uništi, nego naprotiv, neka nakon ovih izazova očeličimo, da još revnije i snažnije slavimo vazmena otajstva“, rekao je nadbiskup Marin.

Nakon ulomka Ivanova Evanđelja, koje je pjevajući navijestio vlč. Domagoj Lacković, nadbiskup Marin uputio je prigodnu homiliju. Prisjetio se događaja prije 50-ak godina, kada su u jednom gradu najavljene pučke misije. Sve je bilo spremno, stigao je misionar, popeo se na propovjedaonicu, a ispred njega nije bilo nikoga, samo prazne klupe. Ipak, misionar je održao pripremljenu propovijed koju je naslovio „Propovijed praznim klupama“. „I ovih dana vanjski izgled crkava širom svijeta sličan je ovom događaju. Sličan, ali ne isti! Tada nisu bile prazne samo klupe, nego i srca vjernika. Uvjeren sam da mi ovih dana uz prostornu prazninu ne proživljavamo i duhovnu prazninu. Kršćanska zajednica tijekom povijesti slavila je u različitim situacijama, slavljenički i mučenički, u katakombama, veličanstvenim bazilikama i katedralama, slavila i preživljavala, i sačuvala vjeru u Uskrslog Krista. Uvjeren sam da ćemo i mi nakon ove nevolje pokazati da smo sačuvali vjeru u Krista Uskrsloga“, istaknuo je nadbiskup Marin.

Osvrnuvši se na naviješten evanđeoski ulomak i Isusov oproštaj od apostola, nadbiskup je kazao kako je Isus pozvao apostole u Dvoranu posljednje večere da im nešto kaže, nešto pokaže te da im nešto daruje. „Isus je pozvao apostole da im nešto kaže. Više im je puta kazao da ih ljubi, a u ovim trenutcima svoje muke on to ponavlja. Pozvao je da im kaže: Volim vas! I odmah im daje zapovijed da ljube jedni druge kao što je on ljubio njih“, rekao je mons. Srakić, dodavši kako ćemo u ovim neobičnim, izazovnim prilikama, slaveći Uskrs u obiteljima, i mi polagati ispit ljubavi jednih prema drugima.

„Isus je pozvao apostole da im nešto pokaže“, rekao je nadbiskup te posvijestio važnost čina pranja nogu. „Isus nije svojim učenicima dao zadaću i otišao, već im je pokazao kako se to radi. To je smisao epizode pranja nogu na Posljednjoj večeri. To nije neka rubna epizoda, to je vrlo važan znak koji sadrži poruku, znak koji je veoma bogat. Bog služi čovjeku u Isusu Kristu do te mjere da daje svoj život. Isus je, perući apostolima noge, pred njih je kleknuo, sagnuo se. Poruka evanđeoskog navještaja je kleknuti pred drugim da taj može rasti u spoznaji i ljubavi prema Bogu“, rekao je propovjednik, naglašavajući kako to vrijedi za sve – za biskupe, svećenike, očeve i majke, za sve naše situacije i sva zvanja.

„Isus poziva apostole da im nešto daruje“, nastavio je nadbiskup, podsjećajući da je Isus apostolima rekao „Mir vam svoj dajem.“ Molitva za mir nije zamrla, izrečeni su brojni govori o miru, a mira nema. Mir je ona iskonska, praiskonska iskra, čežnja u nama koja će se u potpunosti ostvariti kad završimo u zagrljaju Nebeskog Oca, naglasio je nadbiskup, nastavljajući kako je Isus apostolima obećao dati Duha, a to je obećanje ostvario nakon svoga uskrsnuća. „Dao im je Duha branitelja, Duha istine, Duha tješitelja, i to je najveći dar koji je Uskrsli Krist dao svojoj Crkvi. I, na kraju, Isus poziva apostole da im daruje sebe. Isus je rekao da ih neće ostaviti siročadi i to je ostvario. Ostao je među nama i s nama do konca svijeta“, kazao je nadbiskup Marin te homiliju zaključio pozivom: „Draga braćo i sestre, proslavite Uskrs! Ne radi se o vanjskom slavlju, ne radi se o punim stolovima, već da od Isusove poruke i pouke nešto naučimo i da po njima u svome životu živimo. Tada nam Uskrs neće ostati pust i prazan kao što su nam crkve. Napunit ćemo mi crkve, ali najprije Isusovim poukama napunimo sami sebe.“

Liturgijsko pjevanje predvodili su preč. Mato Gašparović, vlč. Dario Hrga, vlč. Drago Marković i vlč. Pavao Mikulčić, pod vodstvom maestra Ivana Andrića.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija