Povodom obilježavanja 20 godina Udruge Zdenac, p. Romanus Mihali župnik župe Ujewa, dugogodišnji suradnik Zdenca u Tanzaniji, u sklopu svog posjeta Hrvatskoj prošlog je tjedna boravio u Slavoniji i obišao Vukovar, Vinkovce, Đakovo, Selce Đakovačke, Slavonski Brod i Nijemce.

Udruga Zdenac već više od 20 godina organizirano pomaže siromašne obitelji, posebice djecu, mlade i osobe treće dobi o kojima nema tko brinuti. U Tanzaniji je rašireno siromaštvo i pogađa milijune ljudi u zemlji. Prema podacima Svjetske banke, oko 26 milijuna Tanzanijaca živjelo je ispod granice siromaštva 2020. godine, što je gotovo 50% stanovništva.

U sklopu posjeta p. Romanus obišao je Bogoslovni fakultet u Đakovu, studentski dom te Osnovnu školu u Selcima Đakovačkim, gdje se susreo sa studentima i đacima. Bilo je jako veselo i radosno, djeca i mladi imali su puno pitanja na koja je p. Romanus rado odgovarao i pričao o životu u Tanzaniji i važnostima misija.

U Đakovačkim Selcima p. Romanus je koncelebrirao na svetoj misi, kao i dan kasnije u Nijemcima u Crkvi Svete Katarine Aleksandrijske. Nakon misnih slavlja na prezentaciji i svjedočenju p. Romanusa okupio se veliki broj župljana koji su sa zanimanjem slušali o projektima Udruge Zdenac.

Preko projekta Zdenca znanja-kumstva, u koji se uključuju brojni dobročinitelji iz Hrvatske i inozemstva, potrebitima se putem donacija omogućuje školovanje, hrana, higijenske potrepštine, liječenje i drugi oblici pomoći. Zdenac u misijama ciljano provodi aktivnosti s djecom i mladima kako bi pod stručnim vodstvom otkrili i razvili svoje talente, usvajali ljudske vrijednosti i rasli u spoznaju da su ljubljena Božja djeca. Volonteri Zdenca pružaju im podršku, ljubav, razumijevanje i duhovno vodstvo. Do danas je kroz projekt kumstava školovano 10 365 djece koji su tako dobili priliku za bolji život.

Izvor|Foto: Udruga Zdenac