Večernjim misnim slavljem u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u nedjelju, 1. ožujka 2020. pomoćni biskup Nadbiskupije Arusha u Tanzaniji, mons. Prosper Balthazar Lyimo, zaključio je svoj dvotjedni posjet župama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon što je zahvalio Bogu na daru života darovanom svakom od nas, na ovom susretu, na vremenu korizme, biskup je podsjetio na prvo nedjeljno čitanje i kušnje Adama i Eve, te na naviješten ulomak Evanđelja i Isusov 40-dnevni boravak u pustinji i kušnje s kojima se On suočio. „Adam i Eva nisu bili spremni savladati kušnje na koje su naišli. Isus je 40 dana bio u pustinji. I njega je iskušavao Đavao, ali molitvom i postom, kroz meditaciju i razmatranje Božje riječi, Isus je bio sposoban nadvladati kušnje. I mi smo iskušavani u našem vjerničkom životu, i mi smo kao vjernici pozvani moliti, postiti, ali i pomagati onima koji su u potrebi“, rekao je biskup Lyimo.

Posvijestio je da svaki vjernik svakodnevno ima mogućnost biranja; odabrati dobro ili zlo, opredijeliti se za Boga ili protiv njega. „Ova korizma daje mogućnost da pogledamo sebe, svoje srce, da vidimo kako možemo biti bolje osobe, bolji Isusovi učenici. Zato zahvaljujemo Bogu za ovo vrijeme korizme. Mi, kao sljedbenici i učenici Isusovi, pozvani smo slijediti njegov primjer, da ono što nas uči stavimo u svakodnevni život, da volimo sve ljude, da volimo druge kao što Isus voli nas. Imamo oči kako bi mogli vidjeti suze drugih, imamo uši da možemo čuti usamljene, usta i jezik da možemo utješiti one koji pate, ruke koje mogu dotaknuti i podići pale. Iznad svega, imamo srce koje može voljeti sve ljude“, rekao je biskup.

Potom je govorio o svojoj nadbiskupiji Arusha u Tanzaniji, o izrazito teškim životnim uvjetima, siromaštvu i gladi s kojima se svakodnevno susreće te je kazao kako je razlog njegova dolaska u Hrvatsku upravo traženje pomoći za ondašnje ljude. „Ljubaznošću, ljubavlju i darovima možemo pomoći onima koji pate, napose djeci, siročadi, onima s posebnim potrebama. Budite sigurni da će svaka vaša pomoć biti upućena na pravu adresu, a oni koji budu primili vašu pomoć, primaju je s velikom zahvalnošću i mole za vas“, rekao je biskup Lymo te svoju propovijed zaključio riječima: „Ljubazno vas molim: molite za nas, a mi ćemo moliti za vas. Hvala za vašu molitvu i ljubav, za vaše darove i podršku. Bog vas blagoslovio i dobrodošli u Arushu u Tanzaniju.“

U koncelebraciji su bili vlč. Tomislav Ćorluka, mons. Luka Marijanović, vlč. Krešimir Čutura te vlč. Pavao Miklučić, koji je s engleskog jezika prevodio propovijed biskupa Lyima. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor đakovačke župe Svih svetih „Santo“, predvođen s. Jelenom Kovačević.

Izvor: Đakovačko – osječka nadbiskupija