MIRIS NOGOMETA PONOVO SE OSJEĆA

Iako u nižim nogometnim ligama neće biti nastavka natjecanja, ipak se miris nogometa osjeća. Mnogi klubovi ovu su stanku iskoristili za radove na infrastrukturi svojih stadiona i igrališta, neki klubovi još iščekuju odluke nadležnih nogometnih tijela oko njihova statusa, a neki s nestrpljenjem očekuju kvalifikacije kojima će se popunjavati lige. Odlukom Upravnoga odbora HNS-a sve lige, osim Prve, zaključile su sezonu. Rezultati se priznaju, iz lige neće nitko ispasti, a natjecanja će se proširiti s dva nova člana. Ova odluka važna je za nogometaše Mladosti iz Đakovačke Satnice koji su svoju premijernu sezonu u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Osijek – Vinkovci završili na odličnom drugom mjestu, odmah iza Valpovke koja je stekla pravo ulaska u Treću HNL Istok. Drugo mjesto Satničane drži na „čekanju“ odnosno otvara mogućnost da i Mladost osigura trećeligaški status. Naime, za to je potreban uspjeh Marsonije (ako dobije licencu) ili Belišća (koje već ima licencu) odnosno plasman u drugu ligu kojega će jedni ili drugi osigurati u kvalifikacijama s još četiri prvaka trećih liga.

Dva su moguća scenarija da Mladost uđe u treću ligu. Prvi, vjerojatniji, da direktno kao drugoplasirani postani trećeligaši jer osječko-vinkovačka međužupanijska liga ima 16 klubova u odnosu na brodsko-požešku koja ima 14 klubova. Druga varijanta je da Mladost (dakako, ponavljamo, samo u slučaju da se Marsonia plasira u drugu ligu) igra kvalifikacije protiv drugoplasirane momčadi brodsko-požeške lige. U tom bi slučaju trećeligaš postao pobjednik susreta Mladost – Slatinik. O tome kako bi se eventualno popunila treća liga odlučivat će predstavnici međužupanijskih liga na današnjem sastanku.

Satničani nemaju problema s igračkim kadrom jer u dvogodišnjim rezultatskim uspjesima sudjelovala je gotovo identična momčad koju većinom čine domaći igrači. Mladi trener Ivan Denić s pomoćnikom Markom Barišićem napravili su odličan posao, a obojica vjeruju, da uz dva-tri pojačanja mogu ravnopravno nastupati u trećeligaškom društvu. „Nećemo biti razočarani ako se projekt treće lige ne ostvari ove godine. Mi ćemo vrijedno raditi kao i do sada i sigurni smo da će takav pristup donijeti i rezultatski uspjeh, u glas su rekli satnički treneri.

I načelnik Šimić dao podršku

Već nekoliko godina NK Mladost potvrđuje da je ozbiljan klub u kojemu se sve radi planski. Glavne organizacijske poluge su izvršni predsjednik Zdravko Ivić i tajnik Ilija Barišić koji su oko sebe okupili nogometne entuzijaste kojima ništa nije teško napraviti za klub.

Nakon uspjeha i osvajanja prvoga mjesta u Prvoj županijskoj ligi (sezona 2018./19.) Satničani su postali članovi Međužupanijske nogometne lige Osijek – Vinkovci. U ovogodišnjem prvenstvu završili su na drugom mjestu s 32 boda, tri manje od vodeće Valpovke.

Te rezultate, ali i odnose u klubu, prepoznao je i načelnik Općine Željko Šimić (nekoć vrlo dobar nogometaš) koji je na sastanku (ponedjeljak, 25. svibnja) dao punu suglasnost da Mladost igra u trećoj ligi. „Vi se brinite u rezultatu, a općina će o uvjetima, bile su ohrabrujuće riječi satničkoga načelnika koji je i do sada pokazivao primjerenu brigu za satnički nogometni klub.

Ovakav stav opravdava načelnik i činjenicom da klub trenutno ima osamdesetak igrača u mlađim dobnim skupinama što je glavni preduvjet da općina podrži rad kluba. U klub trenutno pristižu i mladi igrači iz susjednih sela: Gašinaca, Drenja, Potnjana i Preslatinaca. I ta brojnost iziskuje novi preustroj natjecanja. Naime, prema mišljenju struke, pioniri bi nastupali u Drugoj kvalitetnoj ligi mladeži dok bi druga pionirska momčad nastupala u dosadašnjoj Drugoj županijskoj ligi. Takvih ustrojem povećali bi kvalitetu jer ova liga nudi i daleko bolje i kvalitetnije protivnike.

Satničko igralište – veliko gradilište

Ali da u klubu ne razmišljaju samo i utakmicama, pobjedama i plasmanu potvrđuje ovih dana i velika gužva na igralištu. Naime, u tijeku su radovi oko uređenja sportskoga centra. Još jesenas obavljeni su radovi oko postavljanja pomoćnoga igrališta koje je u završnoj fazi: potrebna je nogometna infrastruktura: golovi, linije, ograda…) što je biti u najskorije vrijeme i ostvareno.

Osim toga, na velikom i prostranom parkiralištu postavljaju se ivičnjaci, a zatim slijedi i završni sloj čime se znatno povećao i kapacitet vozila.

Također, u tijeku je renoviranje svlačionica koje bi u konačnici trebale zadovoljiti uvjete treće lige. Vrijedni članovi kluba ovih dana krenuli su s bojanjem ograde oko glavnoga terena što će igralištu dati novi sjaj.

Dugoročni projekt satničkoga kluba veza je uz izradu tribina koje bi trebale primiti 250 gledatelja. O ovom projektu glavnu brigu vodi počasni predsjednik Niko Grbeša koji će svoje dugogodišnje poduzetničko iskustvo sigurno pretočiti i u najkvalitetnije rješenje.

Izvor: DJSport