U vremenu od 17. do 19. rujna, na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je 35 vozača (25 vozača osobnog automobila, 8 vozača bicikla, 1 vozač teretnog automobila i 1 vozač mopeda) koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

U navedenom periodu evidentirana su još 263 prekršaja, od kojih 139 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 31 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj upravljanje vozilom pod zabranom, 7 prekršaja upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 60 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u subotu, 18. rujna, u 21,35 sati u Bistrincima, kada je u prometu zaustavljen 41-godišnji hrvatski državljanin iz Bistrinaca, koji je upravljao biciklom. Biciklistu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,32 grama po kilogramu.
Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

U petak, 17. rujna, u 13 sati, u Čemincu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Osobnim vozilom je upravljao 21-godišnji hrvatski državljanin iz Čeminca, prije stjecanja prava na upravljanje, te je uslijed neprilagođene brzine kretanja sletio s kolnika. Vozač je unazad 3 godine 3 puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje te je uhićen, a odlukom Općinskog suda mu je produženo zadržavanje na 7 dana.
Za počinjene prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu do 21 500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci kada stekne pravo na upravljanje i 6 negativnih prekršajnih bodova.   

U petak, 17. rujna, u 20 sati, u Josipovcu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila, 51-godišnji hrvatski državljanin iz Josipovca, uslijed nekretanja sredinom obilježene prometne trake sletio je s kolnika te udario u parkirani teretni automobil. Alkotestiranjem je 51-godišnjaku evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,33 grama po kilogramu. Unazad 3 godine, vozač je 2 puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima pod utjecajem alkohola te je uhićen.
Za počinjene prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu do 16 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U subotu, 18. rujna, u 1,35 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,54 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 18. rujna, u 23,15 sati, na državnoj cesti broj 7 između Čeminca i Kozarca, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Osobnim automobilom je upravljala 20-godišnja hrvatska državljanka te je uslijed nekretanja sredinom obilježene prometne trake vozilom sletila s kolnika. Alkotestiranjem je 20-godišnjakinji utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,53 grama po kilogramu te je smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjene prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu do 31 300 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 19. rujna, u 00,35 sati, u Bijelom Brdu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin iz Sarvaša. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,10 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 19. rujna, u 1 sat, na državnoj cesti između Bračevaca i Potnjana, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Osobnim automobilom je upravljao 31-godišnji hrvatski državljanin iz Podgorača, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta (zbog neobavljenog liječničkog pregleda) te je uslijed nekretanja sredinom obilježene prometne trake udario u zaštitnu ogradu. Alkotestiranjem je vozaču evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,32 grama po kilogramu.
Za počinjene prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu do 37 300 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 19. rujna, 14,50 sati, u Novom Nevesinju, u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 31-godišnji hrvatski državljanin iz Jagodnjaka prije stjecanja prava na upravljanje. Vozač je unazad 3 godine 3 puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje te je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo s kojim je upravljao. Odlukom Općinskog suda određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana.  
Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci kada stekne pravo na upravljanje i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 19. rujna, u 19,50 sati, na županijskoj cesti između Luča i Petlovca, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 1 osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozač bicikla, 69-godišnji hrvatski državljanin iz Šumarine, uslijed nepropisnog kretanja sletio je s kolnika. Biciklistu je alkotestiranjem evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,99 grama po kilogramu.
Za počinjene prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu od 2 800 kuna.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: ilustracija/Pixabay