U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće dvije su osobe lakše ozlijeđene, dok je u preostalih tri nastupila samo materijalna šteta. Po dvije prometne nesreće dogodile su se na području PPRP Osijek i PP Beli Manastir te jedna na području PP Đakovo.
 
U nadzoru prometa zatečeno 28 alkoholiziranih vozača
Na području PU osječko-baranjske od 2. do 4. lipnja u nadzoru prometa evidentirano je 30 vozača (18 vozača osobnog automobila, četiri vozača bicikla, šest vozača električnog romobila te dva vozača teretnog automobila) koji su bili pod utjecajem alkohola.
 
Upravljao biciklom s 2,14 promila
Najveća prisutnost alkohola utvrđena je jučer u 16,00 sati u Viljevu, kada je nadzoru prometa zatečen 57-godišnji biciklist iz Viljeva. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je prisutnost od 2,14 promila alkohola u krvi.
 
Rezultati pojačanih mjera
U navedenom razdoblju osim alkohola evidentirano je još 234 prekršaja od kojih 65 prekršaja prekoračenja brzine, 44 nekorištenja sigurnosnog pojasa, devet nepropisnog korištenja mobitela, jedno upravljanje prije stjecanja prava, dva upravljanja pod zabranom, 25 upravljanja neregistriranim vozilom i 88 ostalih prekršaja.
 
Skrivio prometnu nesreću s 3,59 promila
U Čepinu se u petak oko 11,20 sati u Čepinu dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom. Pedesetdvogodišnjak iz Čepina upravljao je osobnim automobilom i uslijed neprilagođene brzine udario u agregat na benzinskoj postaji. Obavljenim alkotestiranjem  utvrđena mu je prisutnost od 3,59 promila alkohola u krvi. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 2.910 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 bodova.
 
Upravljao automobilom s 1,53 promila
U Belišću je u subotu oko 00,43 sati u nadzoru prometa zatečen je 41-godišnjak iz Narda koji je upravljao osobnim automobilom. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je prisutnost alkohola od 1,53 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 2.650 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 bodova.
 
Skrivio prometnu nesreću pa pobjegao
U Velimirovcu se 3. lipnja oko 16,43 sati dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom. Naime, 68-godišnjak iz Velimirovca upravljao je osobnim automobilom i uslijed nezaustavljanja ispred pružnog prijelaza udario u polubranik koji se počeo spuštati. Vozač je potom napustio mjesto prometne nesreće te je naknadno pronađen. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je prisutnost alkohola od 0,81 promila alkohola u krvi
 
Za počinjenje prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 1.970 eura, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 bodova.
 
Upravljao prije stjecanja prava na upravljanje
U Osijeku je 3. lipnja oko 20,50 sati u nadzoru prometa zatečen 20-godišnak iz Osijeka, koji je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je rješenjem određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine zbog prikupljenih devet bodova te se nije zaustavio na znak policijskog službenika. Vozač je uhićen te doveden na sud koji mu je produžio zadržavanje na 13 dana. Kako je unazad 3 godine 3 puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje od istoga je privremeno oduzeto vozilo sa kojim je upravljao do donošenja odluke o prekršaju.
 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 3.570 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 3 boda.
 
Rezultati nedjeljne akcije
Na području Policijske uprave osječko-baranjske su dana 4. lipnja od 12,00 do 18,00 sati provedene pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja električnih romobila, bicikla, mopeda i motocikla. Ukupno je utvrđeno 38 prekršaja, od kojih 3 alkohola, 7 prekoračenja brzine, 1 nepropisno parkiranje, 6 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 1 nepropisno korištenje mobitela, 13 nenošenja kacige (2 vozača mopeda i 11 vozača električnog romobila) i 8 ostalih prekršaja.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo