Kao i svake godine, još večer uoči blagdana Velike Gospe mnoštvo je vjernika iz Đakova, ali i čitave Đakovštine, hodočastilo u Dragotin, gdje se okupilo oko najstarije Marijine crkve u Istočnoj Hrvatskoj, svi s istim ciljem, ali različitim nakanama – kako bi nebeskoj Majci uputili svoje molitve i zazvali njezin blagoslov. Misno je slavlje uočnice ondje u 22 sata predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, tumačeći u propovijedi sliku Blažene Djevice Marije iz Knjige Otkrivenja, suncem zaodjenutu trudnu ženu koja stoji nasuprot ognjenog zmaja.

– Marija je istinski znak spasenja. Na njoj je ostvarena Kristova pobjeda. Povjerovala je Božjoj poruci, iako je ta poruka kako će kao Djevica roditi Sina Božjega prema našem ljudskom iskustvu bila potpuno nevjerojatna. Povjerovala je u mogućnost novoga svijeta. I ta je vjera u Božju riječ otvorila njezino krilo Sinu Božjemu. Kao njegova Majka, prva je među nama ljudima pridružena njegovoj nebeskoj slavi i prva je od ljudi u cijelosti postigla vrhunac, što ga čovjek uopće može postići, posvijestio je nadbiskup Hranić.

Na kraju je sv. mise uslijedila tradicionalna procesija sa slikom Gospe Žalosne i svijećama, praćena marijanskim pjesmama. Brojni su se vjernici u svetištu zadržali još neko vrijeme u molitvi i tišini.

Danijel Geošić (foto: nadbiskupijski TU)