[7.1.2023.] Povodom Dana žena, ali i projekta „Dan za mentalno zdravlje“ kojeg provodi Gradska knjižnica i čitaonica, prikazat će se monodrama „Njeguj se“ Ive Bistrović, monodrama koju svaka žena treba pogledati i doživjeti!

Zamišljena kao psihoedukativna monodrama jedne 32-godišnje žene u uobičajenim, svakodnevnim situacijama i različitim životnim ulogama, a kroz istovremeni prikaz teškoća i nekih jednostavnih intervencija za prevladavanje istih iz domene kognitivno-bihevioralne terapije, ali i drugih terapijskih pravaca i psiholoških teorija.

Ovakav scenski prikaz ima za cilj razigrano i živo podučiti važnosti svakodnevne mentalne njege. Kroz istovremeno postavljanje nekih tipičnih ljudskih pitanja (težnji, želja, mogućnosti, odgovornosti, odnosa produktivnosti i užitka) u različitim životnim ulogama (profesionalnim i privatnim), te odgovaranje na njih kroz različite uspješne psihološke tehnike, ovakav način izražavanja ne zahtijeva od gledatelja ništa drugo osim da se prepusti i uživa, s oba oka i uha otvorena. Usput možda nešto i nauči za buduću vlastitu mentalnu njegu.

Ova monodrama, iako govori iz pozicije mlađe žene, nije rodno niti dobno tipizirana i na njoj su apsolutno dobrodošli svi. Neka pitanja su vječna i univerzalna, a sva proizlaze iz odnosa. Tehnike za samopomoć također su svima primjenjive. Stoga, za jednu zaokruženu priču i kvalitetan dijalog (iako stvarnog sugovornika nema), dobrodošla je raznolika publika.

Monodrama je na rasporedu u utorak 7. ožujka s početkom u 18:00 sati.

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo